Geoana: O parte din banii de la UE ar putea fi folositi pentru majorarea pensiilor si salariilor

Sambata, 02 Mai 2009, ora 18:09
1582 citiri
Geoana: O parte din banii de la UE ar putea fi folositi pentru majorarea pensiilor si salariilor

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat  ca o parte din cei cinci miliarde de euro de la Comisia Europeana ar putea fi dirijati pentru cresterea pensiilor si salariilor mici, aformand ca va discuta acest lucru cu partenerii din Coalitie, potrivit NewsIn.

"Trebuie sa gasim un minim de resurse pentru cresterea pensiilor si salariilor mici. O parte din banii veniti de la Comisia Europeana ar putea fi orientati catre acest lucru. Este un lucru important pe care trebuie sa il discutam cu partenerii nostri europeni, daca vom conveni la nivel de coalitie si la nivel de Guvern ca este un lucru important", a spus Mircea Geoana.

"Actuala criza economica reprezinta si un imens razboi economic in care vor exista invingatori si invinsi, din care tarile mai putenice, cu politici publice coerente, vor iesi in avantaj fata de cele care nu stiu sa-si apere interesul national. In acest context, noi, si ma refer aici la cei din actualul Guvern, ar trebui sa dam dovada de mai multa indrazneala in discutiile cu partenerii nostri europeni, cei de la FMI si cei de la Comisia Europeana", a adaugat liderul PSD.

In acelasi context, liderul social-democrat a afirmat ca PSD sustine ideea dirijarii unei parti din cei cinci miliarde de euro, veniti de la Comisia Europeana pentru acoperirea deficitului bugetar, catre cresterea veniturilor mici.

Presedintele social-democratilor a precizat ca majorarea pensiilor si salariilor mici face parte din viziunea PSD asupra strategiei de relansare economica a Romaniei prin stimularea consumului intern, care a scazut simtitor in primele luni ale lui 2009.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat miercuri, 29 aprilie, ca imprumutul de cinci miliarde euro, pe care Romania urmeaza sa-l primeasca de la Comisia Europeana, nu va fi folosit deloc pentru salarii sau pensii, ci pentru finantarea deficitului bugetar.

"Nu poti lua imprumutul ca sa-l dai pe papa", a spus Pogea, care a spus ca "nimic" din imprumutul de la UE nu se va folosi pentru salarii si pensii. Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca o parte din imprumutul extern contractat de Romania poate fi folosita in mod exceptional pentru a echilibra pensiile si salariile mici in cazul in care criza se va agrava.

"Vom lua un imprumut de 20 de miliarde de la CE si FMI. 13 miliarde de euro vor merge catre BNR pentru a consolida rezervele nationale si pentru stabilitatea monedei in raport cu celelalte valute. Alte 6 miliarde sunt pentru Guvern, in special pentru investitii. Numai in conditii exceptionale cele 6 miliarde pot fi folosite pentru alte tipuri de actiuni decat investitiile. Daca e nevoie, vom folosi acesti bani pentru pensiile si salariile mici in cazul in care criza se va agrava", a declarat presedintele.

#geoana, # bani, # ue, # pensie, # salariu , #stiri Mircea Geoana