Geoana: Ma intreb daca s-a schimbat ceva in decizia noastra strategica de a sprijini Nabucco

Vineri, 29 Mai 2009, ora 16:58
1183 citiri
Geoana: Ma intreb daca s-a schimbat ceva in decizia noastra strategica de a sprijini Nabucco

Presedintele PSD Mircea Geoana spune ca premierul Emil Boc si Ministerul Economiei s-au hazardat cand au declarat ca Romania ar putea lua parte la proiectul South Stream si afirma ca in CSAT nu s-a discutat nimic, fiind posibil ca presedintele sa nu fie informat, potrivit Newsin.

"Eu unul, cel putin in CSAT, nu am auzit de o deplasare a discutiilor noastre...daca primul-ministru si ministrul economiei au alte informatii..., dar cred ca s-au hazardat intr-o astfel de declaratie si cred ca au facut-o fara sa aiba dezlegare din punctul de vedere al deciziilor strategice care se iau numai la CSAT. Nu stiu daca presedintele Romaniei cunoaste de aceasta pozitie a celor doi demnitari romani", a afirmat presedintele Senatului, Mircea Geoana, intr-o interventie la Realitatea FM.

Acesta a mai spus ca este posibil ca angajamentul Romaniei fata de proiectul Nabucco sa se fi schimbat cu ocazia declaratiei de joi care, subliniaza Geoana, a fost una oficiala.

"Ieri (joi - n.r.) mi s-a parut ca s-a deplasat in mod semnificativ declaratia oficiala - e oficiala, e vorba despre primul-ministru si de ministrul economiei - de la ceea ce si presedintele si ceea ce inseamna establishmentul politic romanesc au declarat pana acum", a declarat Mircea Geoana.

"Stau si ma intreb daca s-a schimbat cumva ceva in decizia noastra strategica de a sprijini proiectul Nabbuco", a mai aratat Geoana in interventia de la Realitatea FM.

Romania urmareste cu prioritate realizarea proiectului Nabucco, dar isi va flexibiliza politica, putand fi parte componenta si la alte proiecte europene, inclusiv la South Stream, in functie de sustinerea acordata de Uniunea Europeana, a declarat joi premierul Emil Boc.

"Romania urmareste cu prioritate realizarea proiectului Nabucco, a proiectului Constanta - Trieste si construirea la Constanta a unui terminal de gaz natural lichefiat, a spus Emil Boc, precizand ca aceste proiecte sunt pe agenda Guvernului, fara ca prin aceasta sa neglijeze "celelate proiecte europene care sunt in dezbatere".

"Romania are avantajul strategic de a detine o pozitie importanta in oricare dintre ele. De aceea, Romania isi va flexibiliza politica, putand fi parte componenta si la alte proiecte europene", a declarat Boc, referindu-se la perspectiva proiectelor de finantare a petrolului, gazelor si energiei in spatiul Marii Negre.

El a precizat ulterior ca Romania poate fi parte si la proiectul South Stream, in functie de sustinerea acordata de Uniunea Europeana acestui proiect.

Liderul PSD, Mircea Geoana, candidat la alegerile prezidentiale din toamna, sugera intr-un interviu pentru Reuters, acordat la sfarsitul lunii aprilie, ca Romania ar putea participa la proiectul South Stream, daca acesta va fi incredintat unui consortiu Est-Vest si daca ar corespunde strategiei UE fata de aprovizionarile din Rusia.

Intrebat daca ar fi deschis ideii participarii Romaniei la South Stream, Geoana nu a aratat ca ar fi atras neaparat, dar a semnalat o vointa de a lua in calcul o varietate de optiuni. Orice decizie ar trebui sa fie luata nu numai in termenii intereselor nationale ale Romaniei, dar si intr-un context geopolitic mai larg.

"Este clar, cu cat tergiversam mai mult, nu numai in Romania, dar si cu acest proiect Nabucco, presiunea creste", a declarat Geoana pentru Reuters.

Tara trebuie sa vada care ar fi strategia globala a UE in privinta aprovizionarilor cu gaz din Rusia. "Este un joc al puterii", a completat Geoana.

El a spus ca, daca un proiect rival al Nabucco ar include atat interese occidentale, cat si Rusia, Romaniei i-ar fi mult mai confortabil sa participe.

"Nabucco este prima noastra optiune. A doua cea mai buna solutie pe care o avem ar fi o combinatie intre (parteneri) occidentali si estici intr-un consortiu (...). Simt ca ne apropiem de o decizie strategica din partea Europei si a Rusiei", a adaugat Geoana, citat de Reuters.

Romania participa deja la gazoductul Nabucco, un proiect sprijinit de UE si SUA, in valoare de 7,9 miliarde de euro, destinat sa transporte gaz din regiunea caspica via Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria pana in Austria. Telul proiectului este sa reduca dependenta Europei de aprovizionarile din Rusia.

Insa monopolul rusesc Gazprom doreste sa dezvolte conducta - considerata rivala - South Stream, ce ar urma sa transporte gaz pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina, si care este sprijinita de Bulgaria si de compania italiana ENI.

Romania pana acum a insistat pe sprijinul pe care il acorda Nabucco, desi proiectul inainteaza greu, din cauza esecului UE de a gasi furnizori si de a ajunge la un acord politic si financiar.

 

#nabucco, # romania, # geoana, # gaze, # dependenta , #stiri Mircea Geoana