Geoana: Guvernul trebuie sa apere bugetul de "lupii flamanzi" si de "capuse"

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 18:57
2101 citiri
Geoana: Guvernul trebuie sa apere bugetul de "lupii flamanzi" si de "capuse"

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat vineri, dupa votarea bugetului pe 2009 in Parlament, ca adevarata provocare a Guvernului va fi gestionarea banilor publici, infirmand cultura risipei si realizand o ruptura dramatica cu metehnele si apucaturile administratiei romanesti.

Presedintele PSD a aratat ca, dincolo de votarea bugetului, adevarata provocare a Guvernului Boc este transparenta si rigurozitatea cu care va cheltui banul public. "Provocarea este ca executia acestui buget sa fie facuta de o maniera mai tintita catre proiectele reale si daca vom putea sa infirmam o cultura a risipei si ineficientei in cheltuirea banului public care, din pacate, exista de multi ani in Romania. Vor veni in jurul acestui buget lupii flamanzi, vor reinvia capusele care s-au obisnuit de-a lungul anilor lungi de tranzitie sa traiasca de pe spatele banului public", a aratat Geoana.

O alta problema ridicata de liderul PSD a fost teama ca "burden sharing"- impartirea poverii- sa nu afecteze, ca de obicei, in perioade de tranzitie, partea vulnerabila a societatii si, al nivel mondial, Romania.

"Aud un cuvant revenind, pe care l-am auzit in anii de tranzitie, si in timpul relatiei cu FMI, si a crizei din 1998, cand conventia era la putere, si o spun fara patima politica, a reaparut un termen englezesc <<burden sharing>>,  si tare mi-e ca acest cuvant sa nu insemna si pentru Romania-si pentru PSD acesta va reprezenta un test de loialitate fata de crezul nostru- ca sa nu se intample inca o data, ca de fiecare data in cei 20 de ani de tranzitie nesfarsita: toti cei vulnerabili in societate sa imparta povara cu cei care au resurse, si, mai grav, Romania sa imparta povara cu cei care au investit din Occident in Romania, care au facut profit, si in vremuri bune nu au facut <<profit sharing>> dar acum doresc <<burden sharing>>", a explicat Mircea Geoana.

Presedintele PSD a aratat ca trebuie sa fim dispusi la solidaritate cu celelalte state afectate de criza, dar in conditii de demnitate nationala. Geoana a vorbit si despre faptul ca PSD va continua sa promoveze, chiar si in conditii de criza, masurile sociale. " Nu vom abandona proiectul nostru de a aduce punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie. Am fi dorit sa putem sa o facem inca de pe acum", a spus Geoana, dupa votarea celor doua bugete in Parlament.

Mircea Geoana, presedintele Senatului, si Roberta Anastase, au fost prezenti vineri dupa-amiaza la sesiunea de vot a celor doua bugete, dupa ce opozitia ii criticase ca nu au participat la niciuna din zilele de dezbatere.

Chestorul Camerei Deputatilor, liderul PNL Dan Motreanu, a atras atentia joi seara, in sedinta conducerii Parlamentului, ca ambii presedinti ai Camerelor sunt absenti de la dezbaterile pe buget, desi se invoca de catre putere importanta adoptarii proiectului.

"Am constatat de trei zile ca presedintii celor doua Camere nici nu au calcat prin aceasta aula. Am vazut ca presedintii celor doua Camere au reusit sa mearga sa-si faca activitatile programate sau neprogramate in teritoriu si am inteles ca astazi, doamna presedinte era in campanie electorala in judetul Olt. Adica unii pot sa-si contramandeze programul, altii nu, altii pot sa mearga in teritoriu si sa faca campanie electorala si de aceea, vreau ca si in plenul Camerei Deputatilor sa invocati importanta acestor dezbateri si sa faceti un apel ca presedintii celor doua Camere sa fie prezenti la aceste lucrari, pentru ca nu este corect ca unii sa stea vineri, sambata si duminica, iar altii sa se plimbe prin teritoriu si sa faca campanie electorala", a subliniat Motreanu.

in replica, vicepresedintele Senatului, liderul PDL Anca Boagiu a afirmat ca liberalii, odata trecuti in opozitie, au devenit "lupii moralisti". Boagiu le-a solicitat colegilor adoptarea prelungirii programului de lucru pana duminica, astfel "continuand dezbaterile, care, daca vor fi sustinute de miile de amendamente cu care ne-am obisnuit deja in ultimele trei zile, de altfel de foarte buna calitate, „miliarde” se scrie „mild” si alte chestii de genul acesta – un metru liniar de asfalt costa cat un kilometru de autostrada, probabil ca nu vom mai termina pana la anul".

Secretarul Camerei Deputatilor, deputatul PNL Mihai Voicu, a tinut sa puncteze ca liberalii isi vor sustine, in continuare, amendamentele. "Va promitem ca nu boicotam sedinta, va promitem ca venim, va promitem ca ne sustinem in continuare amendamentele, asa cum am facut-o pana acum. Ceea ce spunea colegul meu, a spus un lucru foarte simplu citandu-l daca vreti pe domnul vicepresedinte Ioan Oltean, care a spus ca nici un fel de actiune din teritoriu nu este atat de importanta incat sa nu poata fi contramandata, si aceasta catre domnul deputat Marton Arpad.

Noi incercam sa va spunem ca nici un fel de actiune din teritoriu a doamnei presedinte a Camerei Deputatilor nu poate fi atat de importanta incat sa nu poata fi contramandata", a comentat Voicu, facand referire la prezenta presedintelui Camerei, Roberta Anastase, la Ganeasa, judetul Olt, unde cateva persoane au fost ranite, miercuri seara, in urma unui incident izbucnit intre doua grupuri de simpatizanti ai celor doi candidati care se vor confrunta duminica in turul doi al alegerilor pentru primarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#geoana, # guvern, # buget, # bani, # , #stiri Mircea Geoana