Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Geoana: garantiile pentru Ford, prioritate pentru Senat

Geoana: garantiile pentru Ford, prioritate pentru Senat

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, s-a intalnit vineri cu presedintele Ford Romania, Dionisio Campos, la sediul Consiliului Judetean Dolj, unde au discutat despre proiectul de lege privind garantiile pentru Ford, in vederea contractarii unui imprumut de 400 de milioane de euro de la BEI, transmite NewsIn.

Geoana a spus ca proiectul de lege care vizeaza eliberarea garantiilor statului roman pentru compania Ford va fi propus cu prioritate pe agenda Senatului, transmite corespondentul NewsIn.

"In Senatul Romaniei, incepand de ieri, se afla proiectul de lege pentru ratificarea acordului de garantie dintre Guvernul Romaniei si BEI privind garantarea obligatiilor aferente pentru contractul de finantare intre BEI si Ford Romania cu privire la fabricii de automobile de la Craiova.


Ati auzit, in urma cu cateva zile, si pe presedintele Romaniei ridicand acest subiect, faptul ca in Camera Deputatilor lucrurile au mers foarte rapid arata un interes non-politic cu privire la succesul operatiunii de la Craiova.


Am luat toate masurile ca in Senatul Romaniei, luni, cand vom convoca un Birou permanent, sa propunem cu prioritate acest proiect de lege pe agenda Senatului si sper sa putem avea votat in Senat acest acord de imprumut care sa permita partenerilor de la Ford sa acceseze fara penalitati si fara intarzieri acest imprumut important de la BEI, conform angajamentului semnat de cele trei parti", a declarat Geoana.

Acesta a mai afirmat, intr-o conferinta de presa la Craiova, dupa discutiile cu reprezentantii Ford, ca statul roman trebuie sa elaboreze o strategie pentru dezvoltarea instrustriei automobilistice din Romania.


"In primul rand, este clar ca va trebui sa venim cu un plan integrat in care sa putem sa avem o planificare multianuala cu privire la cele doua aspecte pe care le-am discutat pentru dezvoltarea acestei industrii in Romania: infrastructurile si calitatea capitalului uman, deci a fortei de munca.


Consider, in acest moment, dupa succesul deosebit al operatiunii de la Pitesti, dupa succesul care se preconizeaza aici la Craiova, ca statul roman trebuie sa vina cu o viziune strategica de tip politica industriala integrala pentru intreaga activitate a industriei de automobile si pe orizontala acesteia in Romania", a mai spus Mircea Geoana.

Directorul Ford Romania a spus, la randul sau, ca i-a solicitat presedintelui Senatului sa depuna toate eforturile pentru ca proiectul de lege pentru ratificarea acordului de imprumut sa fie aprobat cat mai repede.

"La intalnirea de astazi am profitat de ocazie si i-am solicitat domnului Geoana sa depuna toate eforturile pentru ca proiectul de lege pentru ratificarea acordului de imprumut sa fie aprobat cat mai repede, ca sa putem accesa imprumutul pana la finele primul trimestru al acestui an", a precizat Dionisio Campos.

Presedintele Ford Romania a mai spus ca la Craiova au fost produse anul trecut 300 de autoturisme Ford Transit Connect, pentru a se stabili daca procesul de productie intruneste standardele de calitate. De asemenea, Campos a mai spus ca, in cursul acestui an, la Craiova vor vei furnizori ai Ford Romania, insa acestia vor functiona efectiv abia din 2011.

Deputatii au adoptat miercuri, cu 256 voturi "pentru", legea pentru ratificarea Acordului de garantie dintre Romania si BEI privind garantarea in proportie de 80% a obligatiilor aferente Contractului de finantare in valoare de 400 milioane euro pentru modernizarea fabricii Ford de la Craiova.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1301 ori
Citeste mai multe despreford geoana romania