Geoana: fara "lobby economic" nu intram in UE

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 17:35
1685 citiri
Geoana: fara "lobby economic" nu intram in UE

Mircea Geoana a declarat marti seara ca neaderarea Romaniei la Schengen in 2011 nu se poate imputa altor tari, ci doar "autismului" si "cocosismului" de la Bucuresti in materie de politica externa, marturisind totodata ca intrarea Romaniei in UE s-a datorat inclusiv unui "lobby economic", potrivit Newsin. 

Geoana a povestit intr-o emisiune la Antena 3 despre momentul de dinaintea aderarii la UE cand el era ministru de Externe, povestind ca spre deosebire de acum, atunci batalia s-a dus nu numai pentru indeplinirea criteriilor tehnice, ci s-au utilizat toate parghiile, inclusiv relatii personale ale politicienilor romani, dar si un "lobby economic".

"Am fost si ambasador in America, am fost si ministru de Externe in perioada incheierii negocierilor cu Uniunea Europeana. Am avut o sincopa in decembrie 2004 inainte de incheierea ultimelor capitole pe justitie si Interne, in care daca nu ne dadeam peste cap... Si nu a aparut nimic public, eu spun doar aluziv.

Daca nu ne dadeam peste cap si mergeam peste ei cu lobby, cu lobby economic ca sa fiu si mai clar, si cu tot ce inseamna argumentele de natura politica, strategica si practica, in clipa de fata Romania nu era membra a Uniunii Europene.

Deci sa nu creada cineva ca in spatele aderarii la NATO sau la Uniunea Europeana a fost tot timpul un fel de draguta in care noi eram credibili si ei ne credeau si ne bagau... Au fost enorm de multe capitole diferite", a declarat el.

"Au fost momente in care Romania putea sa rateze integrarea in NATO si Uniunea Europeana. Si unii oameni au reusit sa salveze aceste obiective pentru ca au inteles ca erau probleme de corectat", a continuat Geoana.

"Semnale de avertizare, de la taberele de rromi din Italia, de la problemele legate de controlul granitelor, au existat din partea partenerilor nostri europeni, au spus de cativa ani de zile.

Ce a facut regimul de la Bucuresti? S-a prefacut ca nu aude acele semnale si nu a luat masuri de prevenire, de anticipare si de contracarare a acestor chestiuni.

Imi este greu sa cred ca o tara care isi pune toate resursele de credibilitate, proiecte economice, diplomatie, servicii de informatie, in scopul de a adera la Schengen, nu ar fi putut in trei ani de zile macar sa intre intr-un dialog cu acesti oameni.

Senzatia mea e ca ei azi ne-au dat un verdict atat de dur pentru ca nu s-a reusit macar sa dea impresia ca ai incercat sa asculti mesajul lor si sa spui: bai, am o problema, incerc sa o rezolv. Senzatia asta de autism de la Bucuresti si de cocosism de la Bucuresti este efectiv contraproductiva", a acuzat fostul sef al diplomatiei.

Mircea Geoana crede ca principalul responsabil pentru acest esec este Traian Basescu.

"Faptul ca noi suntem azi respinsi si suntem impinsi catre cetateni de categoria a doua in Europa reprezinta primul mare esec de politica romaneasca din ultimii ani de zile. (...)

Deci din punct de vedere politic aceasta decizie este o decizie care denota o incapacitate a administratiei de la Bucuresti si domnul Basescu e singurul demnitar de rang inalt din Romania care de 6 ani de zile conduce si CSM-ul, prezideaza CSM-ul, este si cel care coordoneaza politica externa, evident cu Guvernul si cu Ministerul de Externe.

Deci din punct de vedere al administratiei Basescu acest semnal este un semnal de esec pentru aceasta administratie.

Iar incercarea oarecum abila, dar si putin puerila, a domnului Basescu, de a pasa responsabilitatea catre altcineva decat pentru responsabilul politic, mi se pare o chestiune inacceptabila", a spus el. Social-democratul crede ca o parte din vina ii apartine si lui Teodor Baconschi.

"El este in primul rand ministrul de Externe al Romaniei si cred ca pentru ministrul de Externe al Romaniei, fost ambasador la Paris, aceasta reprezinta o nota de corigenta din punct de vedere al influentei acestui domn", a opinat Geoana. 

#mircea geoana, #lobby, #aderare, #ue, #spatiu schengen , #stiri Mircea Geoana