Geoana: Concesionarile din Marea Neagra nu miros a lucru corect

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 14:43
1321 citiri
Geoana: Concesionarile din Marea Neagra nu miros a lucru corect

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, astazi, ca Guvernul are datoria "de a face lumina cu privire la concesionarile secrete care au fost facute in mod suspect la finalul mandatului Tariceanu".

"Exista o umbra de indoiala cu privire la drepturile statului roman referitoare la exploatare si este obligatia Guvernului sa faca lumina cu privire la concesionarile secrete care au fost facute, in mod suspect, la final de mandat al Guvernului Tariceanu", a spus Geoana, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, institutiile statului trebuie "sa faca lumina complet" cu privire la acest subiect, sa verifice acest tip de concesionare", deoarece "ceva ce nu miroase a lucru corect pare sa fie aici".

Curtea Internationala de Justitie de la Haga a recunoscut, ieri, jurisdictia si drepturile suverane ale Romaniei pentru o suprafata de platou continental si zona economica exclusiva de 9.700 de kmp, adica 79,34% din zona in disputa cu Ucraina, ceea ce implica 70 de miliarde de metri cubi de gaze si 12 milioane de tone de petrol.

Decizia Curtii a deschis discutia despre exploatarea zacamintelor de hidrocarburi, in acest context, revenind in atentia presei o hotarare a Guvernului Tariceanu, de la sfarsitul mandatului, care face referire la concesiunea unor perimetre din Marea Neagra catre firma Sterling Resources.

Hotararea 1446 a fost adoptata in 12 noiembrie 2008 si este un act aditional la Contractul de exploatare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), in calitate de concedent si Sterling Resources Ltd., in calitate de concesionar. Documentul este semnat de catre seful Cancelariei premierului, Dorin Marian, de presedintele ANRM Bogdan Gabudeanu, de ministrul Mediului Attila Korodi si de Catalin Doica, secretar de stat la Ministerul Economiei. Anexa hotararii este secreta.

Contractul initial de concesiune a fost semnat in 1992 de Enterprise Oil, care a devenit astfel prima companie straina care fora in zona maritima a Romaniei.

"Ulterior, dupa ce a fost incheiat cu firma Enterprise, acordul a trecut pe la firma Paladin si a ajuns la firma Sterling, care este actualul titular. Asadar, nu a fost incheiat un acord nou in 2008, ci doar un act aditional prin care au fost convenite niste prevederi contractuale, printre care o serie de programe de lucrari", a explicat, intr-o emisiune televizata, Mihai Gherman, director general adjunct al ANRM.

Mihai Gherman s-a ocupat de derularea operatiunilor petroliere de explorare in sectorul romanesc al Marii Negre si a fost presedintele Comitetului de Directie care coordona activitatea din perimetrele Midia si Pelican.

Michael Thomas, manager al "Paladin Resources" plc - una dintre firmele care a preluat pentru o vreme concesiunea asupra celor doua perimetre maritime - afirma, in 2002, ca forajele efectuate au evidentiat existenta gazelor naturale inca din anul 1995, la o adancime de cca. 85 m. Potrivit acestuia, concluzia cercetarilor a fost aceea ca exista un real potential pentru zacaminte de titei si gaze, insa se mentine un nivel de risc ridicat, iar pentru adancimi mai mari de 90-95 m sunt necesare echipamente speciale pentru foraj, ceea ce mareste sensibil costurile de operare.

Sterling Resources anunta, la 23 octombrie 2007, ca a incheiat mai multe acorduri prin care renunta la 35% din drepturile de explorare si exploatare a zacamintelor de petrol si gaze Midia si Pelican, pastrand o participatie de 65%. Firma Gas Plus International urma sa preia 15% din participatia Sterling la cele doua zacaminte, in baza unui acord care urma sa intre in vigoare in 2008.

Sterling a semnat mai multe acorduri de concesionare si cu Petro Ventures, subsidiara firmei australiene din domeniul minier, petrolier si al gazelor Petro Ventures International Limited, referitoare la achizitia a 20% din drepturile privind zacamintele Midia si Pelican.

In 5 decembrie 2008, Sterling Resources anunta ca a semnat cu Melrose Resources un acord privind cedarea a 32,5% din participatia la Pelican XIII and Midia XV.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#geoana, # marea neagra, # gaze naturale, # petrol , #stiri Mircea Geoana