Francezii de la Vinci ne fac autostrada Bucuresti-Brasov

Luni, 18 Octombrie 2004, ora 12:57
1173 citiri

Firma Vinci din Franta va semna un contract de 700 de milioane de euro cu Guvernul Romaniei, pentru construirea unui tronson al autostrazii Bucuresti-Brasov, potrivit AFP.Reprezentantii companiei au confirmat ca semnarea contractului ar urma sa aiba loc cel mai probabil la inceputul saptamanii viitoare, cu ocazia vizitei in Romania a premierului Frantei, Jean Pierre Rafarin.

Din datele de pana acum, nu este suficient de clar daca a existat o licitatie in urma careia firma franceza sa fi obtinut contractul sau daca a fost vorba despre incredintare directa, asa cum a fost cazul celebrului contract cu Bechtel pentru autostrada Brasov-Bors, in valoare de 2,5 milioane de euro.

Potrivit afirmatiilor oficialilor din Ministerul Transporturilor, citati de BBC, autostrada va fi construita in sistem de parteneriat public-privat.

Deci nu ar fi vorba nici despre licitatie, nici despre incredintare directa, ci despre un proiect finantat de BERD, iar executia lucrarii a fost atribuita unei firme agreate de BERD. Romania doar a lansat proiectul si a pus la dispozitie terenul pentru lucrare. Pe de alta parte, directorul Companiei Nationale de Autostrazi, Mihai Basulescu, spune ca a fost totusi vorba despre o selectie de oferte, si ca si statul a avut un cuvant de spus in selectarea firmei.

Astfel, constructia va fi finantata de BERD, iar dupa finalizare BERD isi va recupera banii de la statul roman. In acest caz, daca tot contribuabilul roman va suporta costurile, de ce nu s-o organizat o licitatie publica si transparenta.

Ministrul de Externe, Mircea Geoana, a afirmat, pentru BBC, ca, in acest caz, toate regulile UE in materie de investitii publice vor fi respectate, in spiritul si litera acquisului comunitar.

Sursa: Realitatea Romaneasca