Basescu cere reexaminarea ordonantei privind reglementarea stimulentelor

Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 16:45
1486 citiri
Basescu cere reexaminarea ordonantei privind reglementarea stimulentelor

Presedintele Traian Basescu a trimis, miercuri, Parlamentului, cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea OUG 1/2010 privind stimulentele, apreciind ca aceasta creeaza discriminari in randul salariatilor din administratia publica, incalcand in mod vadit principiile salarizarii unitare, informeaza Mediafax.

Cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului numarul 1 din 2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar, a fost transmisa presedintelui Senatului, Mircea Geoana, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Presedintele mentioneaza ca legea transmisa spre promulgare prevede, la Articolul I, punctul 2, completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 1/2010 in sensul ca "pentru personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice finantate integral de le bugetul de stat sau din bugetele de asigurari sociale, care beneficiaza lunar de drepturi banesti acordate din fondurile constituite in temeiul Ordonantei Guvernului 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, salariile de baza se calculeaza prin includerea in acestea a valorii medii a acestor drepturi banesti acordate in cursul anului 2009 pentru fiecare functie publica pe categorii, clase si grade profesionale, respectiv pentru fiecare functie contractuala, in functie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale ".

Presedintele arata ca, in opinia sa, existenta unor fonduri precum cele la care face referire aceasta dispozitie, reglementate de articolul 227 din Ordonanta Guvernului 92/2003 privind Codul de procedura Fiscala, alimentate prin retinerea unor cote din sume destinate a se face venit la bugetul de stat, este de natura a produce dezechilibre si inechitati in colectarea si distribuirea fondurilor bugetare.

"In acest sens, consideram ca se impune abrogarea dispozitiilor legale care reglementeaza instituirea unor astfel fonduri care priveaza bugetul de stat de incasari in scopul stimularii personalului pentru indeplinirea atributiilor de serviciu", se arata in cererea de reexaminare.

Presedintele mentioneaza de asemenea ca Legea 330 din 2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice impune ca, incepand cu anul 2010, toti salariatii din administratia publica centrala sa fie reincadrati pe aceeasi grila.

"Avand in vedere acest aspect, consideram ca si personalul vizat de prevederile Legii transmise spre promulgare trebuie sa beneficieze de aceste prevederi si, implicit, de aceleasi drepturi de salarizare cu personalul din celelalte institutii si autoritati din administratia publica centrala", apreciaza seful statului.

Presedintele spune ca, tinand cont de aceste aspecte, considera ca "prevederi de natura celor cuprinse in Art. I pct. 2 din Legea transmisa spre promulgare creeaza discriminari in randul salariatilor din administratia publica, incalcand in mod vadit principiile salarizarii unitare in sistemul bugetar".

#stimulente salariu baza bugetari basescu , #stiri Mircea Geoana