Geoana: Trebuie facuta interconectarea Romania-Ucraina-R. Moldova pe transport, energie, gaze

Vineri, 28 Martie 2014, ora 08:59
7426 citiri
Geoana: Trebuie facuta interconectarea Romania-Ucraina-R. Moldova pe transport, energie, gaze

Absenta infrastructurii critice in estul si nordul Romaniei este o problema, a declarat, joi, la Suceava, senatorul PSD Mircea Geoana, apreciind ca este nevoie de interconectarea Romaniei cu Republica Moldova si Ucraina pe infrastructura de transport, energie electrica si gaze naturale.

Prezent la Suceava in calitate de Inalt reprezentant al Guvernului proiecte economice strategice si diplomatie publica, Mircea Geoana a declarat, la o intalnire cu reprezentanti ai autoritatilor sucevene, cu ambasadorul Poloniei, consulii generali ai Ucrainei si Romaniei la Suceava si Cernauti si cu reprezentanti ai autoritatilor din Cernauti, ca este nevoie de realizarea unei interconectari pentru transport si energie cu Ucraina si Republica Moldova, conform Mediafax.

"Problema cea mai pacatoasa pe care o avem este absenta infrastructurilor critice care sa ne permita conectarea estului si nordului Romaniei de pietele de la vest si de la est, de la nord si de la sud", a spus Geoana.

Colaborare intre ministerele de Transport din Romania, Ucraina si Polonia pe coridorul IX

El a subliniat ca va fi reluata o colaborare intre ministerele de Transport din Romania, Ucraina si Polonia pe coridorul IX, care "a fost pusa in congelator" de europeni din motive strategice, pentru ca Ucraina era "intre ape".

"Astazi, repornirea coridorului IX este posibila, e cea mai scurta cale dintre Istanbul, pe aici, catre Lvov, catre Marea Baltica si catre Scandinavia si Romania trebuie sa devina o borna intre nord si sud. Aceasta ar putea sa reprezinte, chiar daca va dura cativa ani, unde din cele mai importante evolutii de natura strategica si infrastructura critica in aceasta regiune", a afirmat Mircea Geoana.

El a mai spus ca va trebui gandita si interconectarea intre Romania si Ucraina si intre Romania si Republica Moldova pentru ca exista fonduri europene pentru tot ceea ce inseamna conectivitate pe energie si infrastructuri critice.

"As vrea sa ne uitam pe ce proiecte putem finanta pe bani proaspeti, pe bani noi si Romania, din pacate, nu are forme de interconectare pe transport multimodal, energie sau gaze naturale ce pot fi finantate", a afirmat Geoana.

El a mai spus ca tot ce inseamna sosea de centura pe partea pro-occidentala a Marii Negre si efecte de conectare intre Euroregiunea Dunarea de Jos si Euroregiunea Prutul de Sus va fi sprijinita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania moldova, #infrastructura gaze , #PSD