Geoana: Cota unica, "forma primitiva de politica fiscala", dar ramane in vigoare in 2014

Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 13:30
1515 citiri
Geoana: Cota unica, "forma primitiva de politica fiscala", dar ramane in vigoare in 2014

Senatorul PSD Mircea Geoana a declarat duminica ca in mod cert, pentru 2014, cota unica va ramane la acelasi nivel deoarece nu este intrunita vointa politica, insa a apreciat ca este vorba de "e o forma primitiva de politica fiscala".

"Cred cu tarie ca vremea cotei unice a apus ca utilitate de parghie de politica economica si fiscala, pentru ca un stat care are la dispozitie prea putine parghii de politica economica, sector bancar romanesc prea putin, sector energetic in maini romanesti prea putin, resursele solului si ale subsolului nu stim inca daca si cum si cu cine le exploatam. Atunci la nivelul unui stat, in speta statul roman, ramane ultima parghie de politica economica, care este politica fiscala (...) Cred ca posibilitatea de a juca pe aceasta claviatura a politicii fiscale putin mai diversificat...de exemplu: se introduce pachetul minim de servicii medicale. Asta inseamna ca pe partea de asigurari private de sanatate se va dezvolta foarte mult. Eu as dori sa pot sa deduc o parte din aceste cheltuieli si sa permit unui sector economic sa se dezvolte", a afirmat Geoana in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV.

El a precizat ca la nivelul USL nu exista conditiile politice pentru renuntarea la cota unica sau modificarea cuantumului acesteia.

Senatorul PSD a mentionat ca a solicitat explicatii in ceea ce priveste eventuala modificare a cotei unice, discutata in USL, iar raspunsul a fost ca s-au prezentat scenarii alternative posibile in perspectiva bugetului de stat pe anul 2014.

"Va spun de la sursa, din zona Ministerului de Finante, pentru ca acolo se intampla calculele (...) ca in acest moment in mod firesc se cauta niste formule alternative, formule diverse, prin care sa se poata asigura venituri pentru bugetul de anul viitor", a mai precizat Geoana.

Senatorul PSD a dat asigurari ca in anul 2014 nu se va modifica in vreun fel cota unica, dar in anii urmatori va fi nevoie de o politica fiscala mai sofisticata.

"Chestiunea cu cota unica este o forma primitiva de politica fiscala, este o forma pe care tarile in tranzitie le-au aplicat cu relativ succes pentru o etapa istorica", a afirmat Geoana.

De asemenea, el a criticat gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat, subliniind faptul ca din TVA se colecteaza aproximativ jumatate din suma cuvenita, iar din zona angajatilor o treime.

#cota unica Geoana, #cota unica impozitare, #politica fiscala Romania, #Senator Mircea Geoana , #PSD

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  2. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  3. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  4. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  5. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  6. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  7. Ce dobânzi primesc românii care împrumută statul pentru finanțarea deficitului bugetar. Noile emisiuni de titluri de stat
  8. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  9. Autostrada Moldovei. Grupul UMB și constructorul bulgar au depus la CNAIR facturi de 62 milioane euro în doar câteva zile
  10. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro