Fondul Proprietatea, rampa de lansare a Romaniei in lume?

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 12:45
1779 citiri
Fondul Proprietatea, rampa de lansare a Romaniei in lume?

Prima zi de tranzactionare a actiunilor Fondul Proprietatea pe Bursa de Valori Bucuresti s-a dovedit de bun augur, crescand lichiditatea pietei la cel mai inalt nivel din ultimele 11 luni, in urma unor transferuri in valoare de 213,6 milioane de lei, investitorii si analistii privind deja spre momentul listarii Fondului pe o bursa straina.

"Listarea Fondului Proprietatea pe alta piata este un vis. Intreabarea este unde va exista cerere. Am vrea sa facem acest lucru pe termen lung, dar trebuie sa subliniem doua lucruri: Unul din obiectivele cheie este de a privatiza o parte din companiile romanesti, in Romania si pe pietele internationale.

Al doilea este de a nu privi doar spre Vest, ci si spre Est, pentru ca, daca luam in calcul volumele de bani din China, Japonia, etc, Romania trebuie sa priveasca spre Vest si sa listeze in Hong Kong", a declarat Mark Mobius, in discursul dinainte lansarii pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a Fondului Proprietatea (FP).

El a dat chiar exemplul unor companii din Rusia care au reusit sa obtina miliarde de dolari prin listarea pe bursa asiatica.

"Vrem sa ajutam Guvernul Romaniei sa stranga bani prin aceste companii", a precizat presedintele Franklin Templeton.

Cat de benefica ar fi listarea, fie a Fondului Proprietatea, fie a unei alte companii din Romania, pe una din cele mai puternice burse din lume, avand in vedere ca in Hong Kong se ruleaza 63,1 miliarde de dolari pe zi, potrivit raportarii financiare pentru trimestrul al treilea din 2010?

Economistul Mircea Cosea este de parere ca atat listarea pe o bursa europeana, cat si pe cea din Hong Kong, au parti pozitive.

"Hong Kong-ul are avantajele lui si din punctul de vedere al mobilitatii pe care piata asta o are si faptul ca are un avantaj de timp real de negociere fata de zona vestica a Europei", a explicat Cosea, pentru Ziare.com.

Citeste continuarea pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fondul proprietatea, #lichiditatea pietei, #franklin templeton , #stiri Mircea Cosea