Editorial Mircea Cosea. Independenta energetica: Etimologie fara economie

Joi, 06 Iunie 2013, ora 01:02
2160 citiri
Editorial Mircea Cosea. Independenta energetica: Etimologie fara economie

Aprobarea de catre guvern a inceperii explorarii gazelor de sist in diverse perimetre din Moldova si Dobrogea a declansat in ultima perioada o serie de proteste ale cetatenilor din zonele respective, ingrijorati de posibilele efecte negative asupra mediului.

Este interesant modul in care autoritatile au raspuns acestei ingrijorari. Normal, ar fi trebuit sa se explice opiniei publice decizia de incepere a explorarii prin garantia pe care guvernul o are, ca urmare a unor studii stiintifice, asupra sigurantei si a lipsei de pericol ecologic a acestui tip de explorare si respectiv exploatare. S-a incercat asa ceva dar ridicol de neconvingator. "Speram ca in viitorii ani sa se perfectioneze tehnicile", declara doamna minstru. Declaratie convingatoare dor in sensul ca speranta nu moare niciodata si in niciun caz pana la viitoarele alegeri. In rest... cand, cum, greu de spus.

Explicatia care a caracterizat preponderent pozitia guvernului a fost insa cu totul alta, aceea a necesitatii obtinerii independentei energetice. O explicatie ce place, in general romanilor, vesnic tematori de ceea ce li s-ar putea intampla daca stai la mana rusilor.

Vointa sau putinta de a fi independent

Independenta este definita etimologic in DEX ca fiind starea de neatarnare economica si sociala a unei tari, a unei clase sociale, a unei persoane; dreptul unui stat la existenta si dezvoltare libera, fara amestec din afara, de a-si hotari singur soarta, de a-si alege, potrivit vointei si intereselor sale, calea de dezvoltare sociala si politica.

In conditiile actuale ale Romaniei, drumul de la DEX la realitate este lung deoarece independenta capata un caracter mai mult decat relativ. Este greu sa admiti sensul etimologic, atat timp cat actionezi nu numai intr-o economie globalizata, dar si integrata la nivel zonal, atat timp cat supravietuiesti exclusiv din imprumuturi strict conditionate din punctul de vedere al deciziilor economice, atat timp cat rezultatele unui referedum national sunt decise din exterior in pofida vointei majoritare, atat timp cat se impun din exterior norme de la sacrificarea porcilor pana la compozitia mititeilor.

Desigur, vointa de a fi independent este normala si laudabila, dar trebuie avut in vedere gradul pana la care aceasta vointa este si putinta.

In ceea ce priveste indpendenta energetica, situatia este clara in sensul nu numai al imposibilitatii realizarii ei efective, dar si in sensul lipsei de acuratete a conceptului.

Astfel, cum poate guvernul sa stie daca Romania va fi independenta energetic, cand nu stie indicatorii de baza ai calcularii gradului de independenta? A fi independent, din punct de vedere energetic, inseamna sa acoperi cererea din oferta interna. Trebuie spus ca la aceasta data, nu se cunoaste nici cererea, adica evaluarea ei prin prisma ratei de crestere economica pe termen mediu si lung (atat la nivel industrial cat si casnic) si nici oferta, cantitatea de gaz de sist exploatabila fiind doar prezumata.

Mai mult decat atat, trebuie sa mai spunem ca simpla existenta a unor zacaminte, chiar indestulatoare, nu duce automat la independenta atat timp cat nu dispui de tehnologia si tehnica extragerii, fiind necesar apelul la societati straine care vor dispune liber de volumul si destinatia gazului extras.

Si mai mult decat atat, cum poti obtine independenta energetica in conditiile in care guvernul autorizeaza inca de pe acum exportul eventualei productii de gaze?

Calea spre o independenta energetica reala

In conditiile actuale, a avea resurse nu este o conditie suficienta pentru a fi independent energetic. Factori politici, economici si tehnologici determina existenta si a altor conditii ale independentei reale. Desigur, puterea politica si economica joaca un rol important dar, din pacate, Romania nu dispune de acestea.

Pentru Romania, conditia vitala a independentei devine capacitatea de a-si acoperi in orice moment cererea printr-un potential de resurse cu caracter universal, adica un excedent valutar al contului curent. Piata mondiala globalizata ofera oricand resursele necesare la nivel national dar contra cost. Deci, daca Romania are cu ce cumpara, nu trebuie sa fie timorata de lipsa unor resurse energetice.

Exista insa o conditie esentiala, aceea a provenientei sumelor. Daca vor fi, ca pana acum, provenite din imprumuturi externe, nu poate fi vorba de independenta.

Independenta economica a Romaniei, implicit si cea energetica, va fi obtinuta numai prin cresterea performantei si eficientei economiei, care la randul ei, va ridica gradul de competitivitate si, in final, pozitivarea soldului contului curent printr-un aport de valuta.

Felul in care este privita azi in Romania problema independentei energetice mi se pare nu numai populista, dar si cu accente autarhice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaze de sist Romania, #independenta energetica Romania, #editorial Mircea Cosea, #gaze de sist Cosea , #stiri Mircea Cosea