De ce nu avem buget pentru 2011?

Joi, 14 Octombrie 2010, ora 12:34
1284 citiri

Stabilirea salariilor bugetarilor, atingerea tintei deficitului bugetar si plata arieratelor se numara printre motivele intarzierii proiectului de lege pentru bugetul de stat, care ar fi trebuit deja sa se afle in discutii in Parlament.

Pentru 2011, Guvernul trebuie sa se asigure ca deficitul bugetar nu va depasi 4,4 la suta, iar inflatia nu va trece de 3 la suta (aceasta fiind tinta Bancii Nationale a Romaniei), insa calculele se pare ca nu dau rezultatul dorit.

"Problema este ca Guvernul nu stie pe ce lume e. El nu poate sa inchida bugetul cu un deficit mai mic cu trei miliarde de euro decat anul asta, in conditiile presiunilor de cheltuieli fiscale, cheltuieli bugetare", a explicat, pentru Ziare.com, Varujan Vosganian, presedintele Comsiei economice, industrii si servicii din Senat.

"Anul asta, deficitul il ating prin sacrificii uriase ale administratiilor locale, ale spitalelor, ale salariatilor, or asta nu mai poate dura. Sentimentul meu este ca nu pot inchide bugetul", a completat Vosganian.

In plus, protestul angajatilor de la Ministerul Finantelor Publice, unde aproximativ 300 de persoane au stat toata noaptea de miercuri spre joi, in semn de protest fata de neprimirea sporurilor si stimulentelor, intarzie si mai mult realizarea proiectului de lege, avand in vedere ca ministrul de Finante si prim-ministrul incearca sa dezamorseze aceasta situatie, lasand bugetul in planul doi.

"Este deja o intarziere mare si probabil ca aceasta blocare va intarzia si mai mult. E un semn negativ nu numai pentru economie, pentru predictibilitatea mediului de afaceri, dar si pentru Fondul Monetar", a declarat, pentru Ziare.com, economistul Mircea Cosea.

Este nevoie de transparenta in activitatile economice

De asemenea, Romania are probleme si din cauza faptului ca nu a reusit sa faca la timp anumite lucruri, cum ar fi plata datoriilor.

"Pune din pacate in lumina ceea ce doamna Angela Merkel ne spunea marti, ca e nevoie de o foarte mare transparenta in activitatile economice, e nevoie de inlaturarea oricaror dubii de predictibilitate pentru ca investitorii straini sa vina in Romania, nu numai cei germani, in general. Ei au nevoie nu de o schimbare a legislatiei, ci de o continuare a ei intr-un ritm sustinut, pentru ca au nevoie de predictibilitate", a explicat Cosea.

De exemplu, a fost nevoie de venirea cancelarului german pentru ca Ministerul Finantelor sa deblocheze, in doar o ora, banii pentru plata datoriilor catre investitorii germani, potrivit economistului, un lucru care a dus la reevaluarea resurselor bugetare.

"Acest lucru se putea face inainte venirii cancelarei, daca aceasta vizita era pregatita corespunzator si daca se evita si aceasta situatie penibila, ca un cancelar al uneia din cele mai puternice tari din Europa sa vina in Romania si sa-si ceara drepturile banesti, in loc sa discutam programe de colaborare, de investitii si asa mai departe", a adaugat economistul.

Astfel, se explica, in opinia lui Cosea, de ce bugetul de stat nu a fost, inca, trimis in Parlament, pe langa faptul ca nu exista o viziune clara nici asupra nivelului colectarii taxelor si impozitelor si nici asupra obligativitatilor pe care le are bugetul.

"Cred ca sunt dificultati tehnice, care tin de o anumita lipsa de cunoastere a parametrilor esentiali ai bugetului. Poate sunt si cei legati de politica monetara, nu stiu in ce masura a reusit Ministerul Finantelor sa se puna de acord cu BNR in legatura cu nivelul cursului, cu ancora inflatiei si asa mai departe. Dar este o intarziere foarte negativa si ceea ce se intampla la minister poate agrava situatia", a explicat Cosea.

Nu avem buget pentru ca nu avem economie

In schimb, unii analisti sunt de parere ca principalul motiv pentru care bugetul nu este terminat inca este faptul ca Romania nu are ecomomie.

"Noi nu avem buget pentru ca nu avem economie, nu stie nimeni ce sa faca, pentru ca nu au pe ce sa lucreze. Oricum, bugetul Romaniei este facut de FMI. O sa vina ei si o sa ne arate cum trebuie sa fie facut. Poate sa taie toate pensiile si toate salariile si nu o sa puna ordine, pentru ca nu are in ce, asta e parerea mea", a spus, pentru Ziare.com, analistul Ilie Serbanescu.

Potrivit spuselor sale, aceleasi dezechilibre bugetare vor exista si dupa trei ani de zile "de sugrumari", indiferent de cat de mult se taie din salarii, deoarece una din principalele probleme ale economiei o reprezinta creditarea "fara noima" din anii dinaitea crizei si nu numai.

#buget, #plata, #datoriilor, #salarii, #bugetari , #stiri Mircea Cosea