UE a pus ochii pe o mină din România, pentru a exploata un metal importat la prețuri exorbitante din China

Marti, 30 Aprilie 2024, ora 10:26
861 citiri
UE a pus ochii pe o mină din România, pentru a exploata un metal importat la prețuri exorbitante din China
Mina se află la Budureasa, în Bihor FOTO Google maps

China este lider mondial în producția magneziului, iar UE dorește să reducă dependența importurilor prin exploatarea unui zăcământ din România, care va începe cât de curând să joace un rol foarte important.

Mina de magneziu dezafectată de la Budureasa, de lângă Oradea, va fi redeschisă, după ce compania Verde Magnesium a anunțat că investește un miliard de dolari, după cum scria Financial Times.

În mod ironic, magneziul este unul dintre cele mai comune elemente de pe Pământ, al șaptelea ca abundență, și poate fi găsit în ape și în scoarța terestră. În stare pură, magneziul și aliajele sale sunt însă extrem de reactive, fiind ușor inflamabile, scrie publicația Panorama.

Pentru a ajunge lider mondial în producția de magneziu, China a avut și noroc de la mama natură: deține al doilea cel mai mare rezervor de magneziu din lume, după Rusia.

Deși este atât de prezent pe Pământ, sunt doar câteva zone din lume unde se produce magneziu pentru industrii: China și Rusia, SUA, Canada, Israel, Brazilia, Kazahstan și Turcia.

Importanța magneziului e dată de faptul că e ușor de combinat cu alte elemente, deci acționează de multe ori ca un aliaj. E mai puternic decât aluminiul și mai ușor decât fierul și oțelul, o caracteristică extrem de importantă, într-o economie mondială în care se caută constant ca lucrurile să devină mai ușoare, în timp ce rămân rezistente.

În industria auto și în cea de construcții merge aproximativ 80% din producția mondială de magneziu.

În toamna lui 2021, prețul magneziului importat de la chinezi a atins cote istorice. Dacă la finalul lui august, era de 4.300-4.625 dolari, o lună mai târziu devenea de patru ori mai mare.

La prețul colosal s-a ajuns pe fondul a două situații. Prima a fost criza transporturilor maritime, produsă de pandemia de Covid-19, unde erau mari întârzieri, care produceau instabilitate în lanțurile de aprovizionare. Mai mult, magneziul este un element pretențios, care nu poate fi depozitat pe termen lung, pentru că începe să se oxideze în circa trei luni.

În al doilea rând, prețul magneziului a fost impulsionat și de țintele climatice ale Chinei care trebuia să își reducă consumul de energie cu 3%.

Prețul magneziului exportat de chinezi a scăzut din nou, începând cu 5 noiembrie 2021, ajungând între 6.000 și 10.000 de dolari/tonă.

Deși aduce profit semnificativ, producția masivă de magneziu, așa cum practică China, implică costuri imense de energie.

Așadar, decizia Uniunii Europene de a redeschide mina dezafectată de la Budureasa, de lângă Oradea, reprezintă un plan de la care Bruxelles-ul are mari speranțe. Totuși, vor fi niște diferențe la nivelul acestei producții față de cea a chinezilor: se va baza pe energie regenerabilă și se va ocupa și de reciclarea aluminiului.

Mina de la Budureasa a fost închisă în 2014, fiind la acel moment ultima exploatare a magneziului din Europa. În trecut, ea ajunsese pe mâinile afaceriștilor penali Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca. Acum, planurile UE cu ea sunt mărețe. Producția ar urma să înceapă cel târziu în 2027 și ar ajunge la o capacitate de 90.000 de tone pe an, adică jumătate din rezerva UE și 9% din producția la nivel global.

...citeste mai departe despre "UE a pus ochii pe o mină din România, pentru a exploata un metal importat la prețuri exorbitante din China" pe Ziare.com

Uniunea Europeană, o nouă investigație asupra Facebook & Instagram pentru protecția copiilor
Uniunea Europeană, o nouă investigație asupra Facebook & Instagram pentru protecția copiilor
Uniunea Europeană a anunțat deschiderea unei noi investigații asupra Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, exprimând îngrijorări legate de protecția sănătății psihice și...
Țara care a ieftinit telefoanele Apple pentru a face față concurenței unui alt gigant tehno
Țara care a ieftinit telefoanele Apple pentru a face față concurenței unui alt gigant tehno
Apple a lansat o campanie agresivă de discounturi pe site-ul său oficial Tmall din China, oferind reduceri de până la 2.300 de yuani (318 USD) la anumite modele de iPhone-uri, transmite...
#mina, #magneziu, #exploatare, #oradea, #importuri, #Uniunea Europeana, #China , #Stiri Macroeconomie