Topul miliardarilor Bloomberg Billionaires din august 2024 este dominat de 4 americani din domeniul tehnologiei, Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg și Bill Gates, plus francezul Berbard Arnault. Însă, o ascensiune puternică o are Colin Huang, care urcă pe locul 25, cu o avere de 48,6 miliarde de dolari, fiind cel mai bogat din China, o națiune cu peste 1.000.000.000 de locuitori.
Povestea vieții lui Huang este una uluitoare, el fiind un băiat cu ochelari care la un moment dat s-a îmbolnăvit și s-a pensionat. Apoi a avut ideea genială să înființeze o platformă de comerț electronic cunoscută pentru vânzarea de produse ieftine în 2015. De atunci, el a urcat masiv în topul celor mai bogați oameni din lume, iar averea sa netă ajunsese la 71,5 miliarde de dolari în 2021, potrivit Bloomberg.
La fel ca mulți așa-numiți miliardari Covid, averea lui s-a prăbușit la fel de repede cum a fost făcută, scăzând cu 87% în decurs de aproximativ un an. Declinul lui Huang a fost deosebit de grav, deoarece încetinirea pandemiei globale a coincis cu represiunea bruscă a Chinei asupra sectorului privat al țării.
O țară pune mâna pe 60% din lume: A acaparat 5.000.000.000 de oameni, câștigând 800 de miliarde de dolari
Apoi s-a întâmplat ceva surprinzător: PDD Holdings Inc. a lui Huang a revenit. Nu la fel de mult ca înainte, dar constantă, cu extinderea sa în afara Chinei sub numele de marcă Temu, ajutând la contracararea unei economii interne persistente slabe.
Drept urmare, Huang, acum în vârstă de 44 de ani, a devenit cea mai bogată persoană din China, conform indicelui Bloomberg Billionaires. Cu o avere de 48,6 miliarde de dolari, el îl înlocuiește pe Zhong Shanshan, regele apei îmbuteliate al țării, care deținea primul loc din aprilie 2021.
Ascensiunea remarcabilă a lui Huang a fost alimentată de schimbarea obiceiurilor de cumpărături ale Chinei, după ce criza imobiliară a națiunii s-a transformat într-o încetinire prelungită. El este, de asemenea, primul magnat al tehnologiei care a ajuns în fruntea clasamentului bogăției în mai bine de trei ani, după ce presiunea guvernului asupra întreprinderilor private i-a captat pe rivali precum Alibaba Group Holding Ltd a lui Jack Ma.
Avertisment dur al SUA pentru un aliat: Veți suporta consecințe grele, dacă produsele americane mai ajung la Putin
„Ma și Jeff Bezos au fost lideri corporativi în momentele lor, dar vremurile s-au schimbat și Huang înregistrează un mare succes cu o abordare diferită, mai puțin vizibilă”, a declarat Brock Silvers, director general la firma de capital privat Kaiyuan Capital.
Spre deosebire de Ma, profesorul de engleză devenit fondator al Alibaba, Huang reprezintă o nouă generație de antreprenori chinezi în tehnologie, care și-au început cariera cu oportunități globale.
La 12 ani, talentul său prodigios la matematică i-a adus un loc la școala de limbi străine din Hangzhou, unde a fost coleg de clasă cu copiii din elita politică și socială a Chinei. După ce a absolvit o diplomă de informatică de la Universitatea Zhejiang, a părăsit China în 2002 pentru a urma o diplomă de master la Universitatea din Wisconsin. Statele Unite.
Vestea care îi face fericiți pe 1.000.000 de români, la 2.400 de km: Prețurile cad la minimum într-o țară vestică
La doi ani după absolvire, s-a mutat înapoi pentru a ajuta la crearea Google China. El și-a fondat prima companie în 2007, apoi a vândut-o în 2010 pentru a începe una nouă care a ajutat companiile să se comercializeze pe site-uri web precum Taobao sau JD.com de la Alibaba. Când o infecție a urechii l-a determinat să se pensioneze în 2013, el a venit cu ideea genială pentru Pinduoduo.
PDD „nu este despre a lăsa oamenii din Shanghai să simtă că trăiesc o viață pariziană, ci să se asigure că oamenii din Anhui au hârtie de bucătărie și fructe proaspete”, a spus Huang în interviul din 2018 pentru revista Caijing. „Scopul nu este acela de a fi ieftin, ci de a-i face pe utilizatori să simtă că au o afacere bună.”
Dar Temu, oferta PDD în afara Chinei, a consolidat linia de top a companiei și a susținut revenirea acesteia. A urcat în topul magazinelor de aplicații din SUA la lansarea în septembrie 2022, țintind americanii obosiți de inflație cu produse ieftine, fără marcă, expediate direct din China. PDD a raportat venituri de aproximativ 248 de miliarde de yuani (35 de miliarde de dolari) anul trecut, o creștere de 90% față de 2022.
...citeste mai departe despre "Băiatul cu ochelari, bolnav, cu o idee genială: A devenit cel mai bogat om dintr-un miliard de conaționali" pe Ziare.com