Tanasescu: Problema listarii la bursa a Fondului Proprietatea tine de credibilitate

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 13:00
1726 citiri
Tanasescu: Problema listarii la bursa a Fondului Proprietatea tine de credibilitate

Problema principala cu care se confrunta Fondul Proprietatea in listarea la bursa de valori este credibilitatea, in conditiile in care bursa presupune transparenta si disciplina, a spus joi reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), Mihai Tanasescu, potrivit NewsIn.

"Listarea Fondului Proprietatea are, in esenta, problema credibilitatii. Bursa inseamna transparenta, este o alternativa importanta de finantare, dar presupune disciplina si a da socoteala. Aceasta inchistare a foarte multor companii cu capital de stat face bursa slaba", a spus Tanasescu.

El a adaugat ca problema principala a companiilor de stat este la nivelul conducerii, iar atat timp cat comportamentul managerial nu va fi unul deschis si transparent, Romania va avea probleme in atragerea surselor si a increderii pentru a se dezvolta rapid.

"Problema este la nivel managerial. Vorbeam zilele trecute daca putem privatiza managementul, care pune multe frane catre dezideratul dezvoltarii accelerate", a adaugat Tanasescu.

Astfel, Romania are nevoie de schimbarea imediata a mentalitatii in ce priveste conducerea companiilor de stat pentru a putea crea parghii mai transparente ca sa pastreze capitalul in tara.

"Cu cat vom crea parghii mai transparente pentru pastrarea capitalului si indreptarea catre o zona buna va fi bine. Daca nu, capitalul este liber si poate pleca", a incheiat reprezentantul Romaniei la FMI.

Fondul Proprietatea estimeaza ca a incheiat 2009 cu afaceri de 1,29 miliarde lei, de peste doua ori mai mari decat in 2008, in timp ce profitul ar fi urcat cu 52%, pana la 709,3 milioane lei.

In cadrul AGA din feburarie, vor fi aprobate rezultatele financiare pe 2009 si bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an.

Totodata, pe ordinea de zi se afla si doua informari cu privire la stadiul listarii Fondului la Bursa si cel al semnarii contractului de administrare cu Franklin Templeton.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate.

Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp la bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti.

Insa termenul de listare a fost mereu amanat, ultimele declaratii indicand ca intrarea la cota bursei se va face, probabil, in 2010.

#management, # listare, # fondul proprietatea, # bursa , #stiri Mihai Tanasescu