Tanasescu: Economia Romaniei are un potential de crestere de 5-6% anual

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 10:48
1318 citiri
Tanasescu: Economia Romaniei are un potential de crestere de 5-6% anual

Economia Romaniei are un potential de crestere de 5-6% anual, nivel pe care il va atinge in 2012, a declarat joi reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, care estimeaza pentru acest an un avans al PIB intre 1,3-1,5%.

"Sunt optimist, dar depinde de noi cum vom recupera ce am pierdut in ultimul an si cat de repede vom reusi sa atingem potentialul de 5-6% crestere economica pe care Romania il are. Previzionez pentru acest an o crestere economica de 1,3-1,5%, o accelerare in 2011, urmand ca in 2012 sa ajungem la potentialul pe care il are Romania de 5-6%", a spus Tanasescu, la un seminar pe teme economice, precizeaza Mediafax.

El a aratat ca Romania nu va mai avea cresteri mari ale economiei ca in anii de dinainte de 2009, dar este necesar ca aceste avansuri sa fie durabile.


"Fiecare crestere trebuie sa fie ca o caramida. Principala lectie pe care ar trebui sa o invatam din criza este sa fim disciplinati, iar cand avem o reusita, sa o pastram, nu sa o evaporam pe lucruri care nu au ce cauta intr-o economie de piata", a adaugat Tanasescu.


Reprezentantul Romaniei la FMI a mai aratat ca in acest an cresterea economica va fi timida, semnele revenirii fiind date de evolutia exporturilor si cresterea productiei industriale.


"Segmentele care conduc la aceasta idee sunt legate de exporturi, care au inceput sa functioneze, cresterea productiei industriale, de otel. Sunt semne incurajatoare. In acelasi timp, riscurile exista si sunt legate de disciplina si de viteza de reformare. Tonul dat de stat daca nu va fi ferm va crea confuzie in randul investitorilor", a mai spus Tanasescu.

Economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, sustine ca e greu de prevazut care va fi ritmul cresterii economice, din cauza incertitudinii de pe piata.


"Un lucru este cert, vom avea o crestere pozitiva, dar redusa, ca va fi 0,5% sau 2% este foarte probabil. E greu sa prevezi, pentru ca sunt inca multe incertitudini", a explicat Dumitru.


El a aratat ca avansul economiei se va baza pe industrie, care a inceput sa performeze in ultimele luni.


"Si-a revenit industria auto, si-a mai revenit si sectorul textilelor, cel metalurgiei. Nu este o crestere mare, dar au o evolutie buna", a adaugat reprezentantul Raiffeisen Bank.


In opinia sa, datele macroeconomice arata ca toata caderea industriei prelucratoare aproape ca s-a recuperat.


"Acest lucru se datoreaza cererii externe care s-a resuscitat, cererea interna inca nu si-a revenit pentru ca nu exista procesul de ajustare a veniturilor", a mai spus Dumitru.

 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#crestere, #economica, #exporturi, #revenire, #romania, #sectoare, #tanasescu , #stiri Mihai Tanasescu