Tanasescu: "Cota unica? Vedem daca e suficienta"

Joi, 23 Iulie 2009, ora 15:09
1071 citiri

"Trebuie sa vedem daca actualul nivel al cotei unice este suficient de mare", a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, adaugand ca exista argumente pro si contra pentru mentinerea acestui nivel.

El sustine ca se impune o "neutralitate a taxarii", ceea ce inseamna ca marimea cotei unice sa nu influenteze veniturile pe care le incaseaza bugetul de stat. In ce priveste taxa pe valoarea adaugata, reprezentantul Romaniei la FMI a fost ferm. "TVA, asa cum este, functioneaza foarte bine si nu trebuie umblat la ea".

Tanasescu nu vede cu ochi buni o diminuare a TVA nici macar pentru alimentele de baza. "Din pacate, o scadere a TVA ar insemna cu certitudine un venit mai mic la stat, dar nu este nicio certitudine ca preturile la alimente vor fi coborate. Poate doar in prima faza, dar ulterior (preturile la alimente de baza -n.red.) ar creste la loc", ne-a declarat Tanasescu.

Pe de alta parte, fostul Ministru al Finantelor crede ca, din pacate, mai multe institutii de stat au acumulat foarte multi salariati, iar bugetul statului nu va putea sustine pe termen lung cresterile salariale din acest domeniu.

Potrivit lui Tanasescu, in prezent cheltuielile cu salariile angajatilor din sistemul public au ajuns la 8% din PIB, adica dublu comparativ cu media de la nivel european, care este de 4-5%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tanasescu, # cota unica, # tva, # cheltuieli, # salarii , #stiri Mihai Tanasescu