Tanasescu: anvelopa salariala, 7% din PIB pana in 2015

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 16:19
1568 citiri
Tanasescu: anvelopa salariala, 7% din PIB pana in 2015

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat miercuri ca, pe parcursul intalnirilor pe care delegatia FMI le are cu autoritatile romane, se cauta solutii pentru ca reforma salariala in segmentul bugetar sa duca la scaderea anvelopei salariale ca pondere in PIB pana la 7% in anul 2015, potrivit NewsIn.

"Ceea ce facem in aceste zile este sa gasim o solutie, si din punct de vedere juridic si din punct de vedere economic, in asa fel incat reforma salariala in segmentul bugetar sa fie o reforma coerenta, sa fie o reforma care duce la consolidare fiscala si la atingerea acelor tinte pe care ni le-am propus, si anume de scadere a anvelopei salariale ca pondere in PIB pana la 7% in anul 2015", a spus Tanasescu.

Acesta a vorbit si despre discutiile care au avut loc la intalnirea de marti seara dintre reprezentantii FMI si membrii coalitiei de guvernare.

"Discutia a fost cred buna. A fost un schimb de idei, a fost un schimb de vederi vizavi de o abordare a lucrurilor economice din Romania.

Dupa cum bine stiti, propunerea coalitiei, care a fost facuta publica, era foarte clara: de crestere substantiala a salariului minim, in concordanta cu o reducere a contributiilor sociale si cu o reducere a cotei unice.

Din calculele domniilor lor reiesea o diferenta substantiala, care urma sa fie acoperita, mai mult de 1% din PIB.

Desigur, discutia a fost legata de masurile compensatorii ce ar putea fi luate pentru a nu se afecta deficitul bugetar pentru anul 2011 si pentru anul 2012.

Cred ca ambele parti am invatat unii de la altii ce se poate face acum, ce se poate face mai tarziu si care este de fapt mersul pentru anii care urmeaza", a afirmat reprezentantul Romaniei la FMI.

De asemenea, Tanpsescu a amintit de respectarea angajamentelor privind tintele de deficit bugetar pe 2010, 2011 si 2012.

"In momentul de fata, Romania are niste angajamente foarte clare. Si anume niste tinte pe care si le-a propus atit pentru anul 2010, pentru 2011, dar si pentru 2012.

Ansamblul discutiilor noastre sunt legate de atingerea succesiva a acestor tinte care au fost, daca vreti, de comun acord agreate in acest an.

Respectiv , un deficit bugetar de 6,8% in acest an, 4,4% in anul care urmeaza si 3% in 2012", a precizat Tanasescu.

In ceea ce priveste noul acord, Tanasescu a spus ca deocamdata sunt doar discutii preliminare, urmand ca forma finala sa fie gata la inceputul anului viitor.

"Am vorbit tangential despre probleme care pot fi avute in vedere pentru noul acord.

Asa cum v-am spus, sunt doar discutii preliminarii de aceasta data, urmand ca in lunile urmatoare, la inceputul anului viitor, probabil, sa avem o forma finala a acestui tip de cooperare dintre Romania, FMI si Comisia Europeana.

Este mult prea devreme sa discutam amanunte, cifre, perioade si asa mai departe.

Deocamdata, in discutie cu ministerele de linie si cu toti ceilalti suntem in cautarea domeniilor care vor conduce la inchegarea noului acord", a adaugat Tanasescu.

Delegatia Fondului Monetar International (FMI) va fi prezenta in Romania pana pe 1 noiembrie, pentru evaluarea acordului in derulare si demararea discutiilor pentru incheierea unei noi intelegeri. 

#anvelopa, #pib, #salariala, #tanasescu , #stiri Mihai Tanasescu

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

0.0017

1 USD = 4.5670 RON

0.0202
  1. Cei mai norocoși angajați de la stat. Au salarii de 2.500 de euro pe lună
  2. De ce aproape jumătate dintre femeile din România se pot aștepta la cele mai mici pensii