Mihai Tanasescu: Romania a sacrificat leul ca sa acopere gaura din 2008

Joi, 19 Martie 2009, ora 10:34
1245 citiri
Mihai Tanasescu: Romania a sacrificat leul ca sa acopere gaura din 2008

Mihai Tanasescu, fost ministru de Finante si actual reprezentant al Romaniei la FMI, a explicat intr-un interviu acordat ziarului Gandul, ca Banca Nationala a trebuit sa lase leul sa cada pentru ca statul sa aiba cu ce sa isi plateasca facturile.

“In ultimele doua luni BNR nu a sterilizat nimic. De asta s-a si dus cursul unde s-a dus. Ca sa fie foarte clar. BNR in mod intentionat nu a sterilizat, ca sa lase banii la dispozitia Finantelor, pentru ca acestea sa poata acoperi deficitul de anul trecut, care, daca nu ar fi fost acoperit, ar fi condus la default”.

Intrebat daca sunt sanse ca TVA si cota unica sa ramana la acelasi nivel, Tanasescu a raspuns prompt ca nu vor fi majorate in perioada urmatoare.”

Fostul ministru a mai explicat ca banii FMI au ca destinatie acoperirea balantei comerciale de plati externe a Romaniei. "Banca centrala incepe gradual, sistematic, sa elibereze din rezervele minime obligatorii ale bancilor, care sunt depozitate la banca nationala sume de bani care sa fie injectate in sistemul bancar, iar el la randul lui sa inceapa procesul de creditare din nou”.

“Acordul acesta institutional are in spate si un acord intre statul roman, prin diverse institutii printre care BNR si Ministerul Finantelor, pentru a garanta intr-un fel ca bancile – «parinte» isi pastreaza liniile de creditare la nivelul bancilor subsidiare din Romania, in asa fel incat banii acestia imprumutati de statul roman sa nu plece in afara Romaniei”.

#romania, # leu, # curs, # bnr, # criza , #stiri Mihai Tanasescu