Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza ne-ar putea umfla cota unica

Criza ne-ar putea umfla cota unica

Pentru a face fata scaderii de activitate din economie, nivelul cotei unice de 16% s-ar putea majora anul viitor, sustine Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI. In contextul campaniei electorale pentru alegerile generale, niciun partid nu a invocat o asemenea perspectiva, a mai declarat Tanasescu intr-un interviu pentru Ziarul Financiar.


"Politica de impozitare ar trebui sa tina cont de doua realitati: prima, legata de faptul ca bugetul va avea nevoie de resurse suplimentare pentru a putea sa faca fata scaderii de activitate, iar a doua legata de o mai buna colectare a veniturilor.


Se poate avea in vedere fie o modificare a nivelului cotei unice pe o perioda determinata sau o modificare conceptuala, in sensul revenirii la un sistem progresiv, fara insa obligativitatea globalizarii veniturilor", a declarat Tanasescu.


Potrivit acestuia, oricare dintre aceste solutii trebuie bine explicata si motivata pentru ca gradul de conformare voluntara sa nu scada, ci dimpotriva sa existe o crestere in termeni reali a veniturilor bugetare.


Fostul ministru al Finantelor in perioada 2000-2004 a mai spus ca actuala criza financiara va cere unele sacrificii, unele masuri nepopulare, iar rezolvarea tine de abilitatea viitorului guvern de a avea o majoritate puternica in Parlament pentru a putea introduce masuri de corectie si reforme.


In eventualitatea unei contaminari a sistemului bancar local, Tanasescu este de parere ca rezervele minime obligatorii constituite de banci la BNR pot fi folosite ca un fond de stabilizare.


In ceea ce priveste atacul speculativ lansat luna trecuta asupra leului, el considera ca "trebuie sa fii atent permanent la tot ce reprezinta posibil risc care sa determine actiuni ale unor banci pe curs sau dobanda".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1201 ori