Windows 10, cel mai mare pariu al Microsoft. Ce ascunde saltul peste cifra 9

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 08:45
5430 citiri
Windows 10, cel mai mare pariu al Microsoft. Ce ascunde saltul peste cifra 9

Programul Windows nu a mai beneficiat de versiunea cu numarul 9. De la 8.1, ultima versiune lansata a Windows, decizia directorilor de la Microsoft a fost sa "triseze la sotron", sarind direct la Windows 10. "Stiind cat de diferit este acest produs nou, pur si smplu am simtit ca nu ar fi corect sa il denumim Windows 9", a explicat directorul Terry Myerson in fata asistentei prezente la lansarea noului Windows.

Sigur, piata vuieste de zvonuri privind lansarea versiunii a zecea inaintea rivalilor de la Apple, semnificatia nefasta a lui 9 in ...limba japoneza si orice alte teorii care au putut fi dezvoltate in cateva ore de la lansarea Windows 10. Insa, mult mai important pare faptul ca 10 este si capatul de drum pentru sistemul de operare Microsoft, dupa cum considera analistii revistei The Economist.

In fata ultimei ferestre

Depinde doar de strategia Microsoft acum pentru a ne lamuri pe deplin daca Windows 10 este o ferestra cu zabrele sau un nou inceput de drum. In ultimul deceniu, Microsoft nu a reusit sa revolutioneze piata cu o versiune a sistemului de operare. Windows 7 a fost apreciat de public doar prin prisma faptului ca versiunea 8 a programului s-a dovedit si mai dezastruoasa, iar Windows 8.1 a fost prea putin imbunatatit fata de sperantele consumatorilor. Cu o noua conducere si cu un nou produs, de acesta data mult diferit fata versiunile precedente, Microsoft se afla intr-un moment in care va trebui sa isi redefineasca pozitia.

Mai atent la consumatori

Windows 10 este produsul care poate demonstra ca Microsoft incepe sa ia in calcul si parerea consumatorilor. De aceasta data, interfata programului nu mai este aceeasi indiferent de dispozitivul pe care ruleaza. Windows 10 se arata capabil sa faca diferenta intre telefon tableta, laptop si desktop, ajustand fereastra in functie de fiecare dispozitiv in parte si eliminand caracteristicile irelevante ale programului pentru respectivul dispozitiv. Indiferent de user, Windows 10 pare capabil sa ofere cea mai convenabila interfata pentru acesta si pentru dispozitivul pe care ruleaza.

In spatele comportamentului cameleonic al programului este insa acelasi cod de baza care permite instalarea de aplicatii care sa ruleze pe toate dispozitivele, iar clientii Microsoft au chiar un cuvant de spus tinand cont de faptul ca pot sa testeze pentru o perioada versiunea gratuita a programului si chiar sa ofere sugestii pentru lipsurile acestuia.

Upgrade la liber

Insa adevarata revolutie in abordarea consumatorului o reprezinta noua tactica a Microsoft fata de taxarea clientilor. Daca, pana acum, pentru fiecare versiune Windows, consumatorii se vedeau nevoiti sa plateasca licenta ca pentru un produs nou, Windows 10 pare sa schimbe definitiv relatia Microsoft-client. Windows 10 este ultima versiune a programului, nu va mai fi niciun Windows 11 dupa el. Programul va fi continuu upgradat cu modificarile aduse de programatori.

Marea intrebare este daca Microsoft este pregatitata sa ofere upgrade-urile la liber asa cum fac rivalii sai, Apple si Linux. Pentru posesorii de Mac-uri, trecerea de la o versiune la alta a OS X se face la liber de mai bine de un an. Linux isi pune gratuit programul de operare catre clienti de cativa ani incoace. Probabil, directorii Microsoft vor descoperi cu surprindere ca ar avea mai mult de castigat din gratuitea oferita clientilor decat din suprataxarea practicata pana in prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#windows 10, #versiunea finala, #relatie consumator microsoft, #cost licenta windows , #stiri Microsoft