Un programator roman sustine ca a spart Vista

Joi, 01 Februarie 2007, ora 10:30
840 citiri

Un programator de origine romana, Alex Ionescu, sustine ca a decodificat "Calea Media Protejata" a noului sistem de operare al Microsoft, Windows Vista, tehnologie ce foloseste un program de incriptare cu scopul de a proteja proprietatea intelectuala, potrivit paginii online trustedreviews.com.

Ionescu afirma, mai exact, ca a decodificat tehnologia de tip Digital Rights Management (Administrarea Drepturilor Digitale) folosita de Microsoft pentru a deteriora calitatea continutului atunci cand este rulat pe calculatoare neautorizate.

"In practica aceasta este o veste extraordinara pentru multi, deoarece va permite utilizatorilor cu monitoare sau placi video mai vechi sa ruleze la parametri optimi" continuturi media si "s-ar putea argumenta, atunci cand obtii legal un sistem de operare cu aceasta posibilitate ar trebui sa ti se permita sa o si folosesti", se precizeaza pe aceeasi pagina electronica.

Potrivit trustedreviews.com, programatorul se teme sa isi publice descoperirea deoarece ar putea fi dat in judecata de Microsoft. Ionescu a dezvaluit, totusi, ca "demersul poate fi realizat fara vreun driver special" si ca acesta consta "in a pacali, pur si simplu, sistemul de operare ca s-au efectuat toate verificarile cerute anterior", se mai scrie pe pagina de internet.

"In ultima instanta, indiferent daca acest cod este lansat sau nu, anuntul semnaleaza ca nici Calea Media Protejata s-ar putea sa nu mai reziste mult. Dupa ce siguranta tehnologiilor Blu-ray si HD DVD a fost infranta, se pare ca nu trebuie sa ne grabim sa cheltuim pentru monitor sau placa video noi...", mai precizeaza trustedreviews.com.

Potrivit Reuters, marea parte a utilizatorilor ar trebui sa cumpere un nou calculator pentru a putea utiliza Vista, deoarece doar 15% dintre calculatoarele existente au memoria si placa video suficient de puternice pentru a rula versiuni performante ale Vista. "Exista o parte de consumatori care va cumpara calculatoare noi", a declarat directorul Microsoft, Steve Ballmer. El a adaugat ca se vor inregistra cresteri ale vanzarilor de calculatoare, care vor fi mai puternice decat ar fi fost in mod normal.

Potrivit unei alte pagini de internet, theledger.com, reprezentantii Microsoft au declarat ca Windows Vista este cel mai sigur sistem de operare din istoria companiei iar acum vanatorii de recompense vor testa acest lucru.

Atunci cand Windows XP, predecesorul Vista, a fost lansat, cu cinci ani in urma, slabiciunile sistemului au fost vanate de hackeri pentru faima, nu pentru recompense financiare, se mai precizeaza pe pagina electronica. Cu toate acestea, vulnerabilitatea programelor are o valoare financiara reala, precum in cazurile codurilor pentru cartile de credit furate sau a spam-urilor cu adrese de e-mail.

Vista, care va fi instalat pe milioane de calculatoare, a devenit cea mai recenta tinta.

IDefense Labs, o subsidiara a companiei tehnologice VeriSign, a anuntat, luna aceasta, ca ofera opt mii de dolari primilor sase cercetatori care deppisteaza erori la Vista si inca patru mii pentru asa-numitul "explotator", programul necesar pentru a profita de respectiva slabiciune, mai scrie TheLedger.

IDefense vinde mai departe informatiile corporatiilor sau agentiilor guvernamentale care au inceput deja sa foloseasca Vista, pentru ca acestia sa-si poata proteja propriile sisteme informatice.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)