"Revolutia gesturilor" schimba interactiunea omului cu electronicele

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 15:43
1680 citiri

Telecomanda, tastatura, mouse-ul sau joystick-ul vor deveni in curand instrumente depasite, odata ce marii producatori de eletronice si eletrocasnice vor pune la dispozitia consumatorilor televizoare, computere si console care pot fi controlate prin gesturi, ale mainii, capului sau intregului corp.

Editia din 2010 a Consumer Electronics Show (CES), cel mai mare eveniment anual al industriei tehnologiei, care a avut loc saptamana trecuta la Las Vegas, a adus in prim-plan conceptul de a controla dispozitivele electronice de la distanta fara a avea nevoie de vreun dispozitiv sau instrument, precizeaza Mediafax.

Pana acum, incercarile de a implementa o astfel de tehnologie a gesturilor au esuat din diverse motive, fiind de cele mai multe ori limitate de perceptia in doua dimensiuni ale camerelor proiectate pentru a detecta utilizatorul si miscarile acestuia.

Insa progresele tehnologice din ultimii ani au ajuns in punctul in care o astfel de camera, echipata cu un microchip de ultima generatie, poate "privi" tridimensional si poate distinge fara probleme "stapanul" si gesturile acestuia, facand chiar diferenta intre miscari uzuale, cum ar fi gesticulatia sau scarpinatul, si comenzi de schimbare a canalului, crestere a volumului sunetului sau atacare a unui adversar intr-un joc video.

In urmatoarele luni, giganti ai tehnologiei precum Microsoft, Hitachi si alti producatori importanti de electronice vor incepe sa vanda televizoare si computere care vor ingloba aceste progrese de ultima ora, scrie The New York Times.

Produsele au fost anuntate in ultimele zile la CES 2010, iar publicatiile si blog-urile specializate cuprind deja o cantitate impresionanta de informatii si detalii legate de acest eveniment marcant in evolutia electronicelor.

Tehnologia este considerata de multi cea mai importanta evolutie in interfata om-masina de la aparitia mouse-ului la inceputul anilor '80.

Firmele specializate, care au petrecut ultimele 2-3 decenii dezvoltand si perfectionand acest progres pana la urma inevitabil, au surprins industria reusind in final sa "faca tehnologia sa mearga", noteaza NY Times.

Acum, aceste companii putin cunoscute pe scena globala isi petrec timpul prezentand tehnologia in spatele usilor inchise gigantilor industriei electronicelor de cosum.

"Revolutia gesturilor" va deveni un lucru obisnuit la sfarsitul acestui an, cand Microsoft va lansa primul dispozitiv electronic echipat cu noua tehnologie, o consola de jocuri video si divertisment cunoscuta in prezent doar ca "Project Natal".

Site-urile de video sharing, precum YouTube, cuprind deja un numar mare de clip-uri care demonsteraza utilizarea tehnologiei in diverse scopuri, de la controlul complex al personajului intr-un joc video la derularea unui film sau manipularea fotografiilor si documentelor.

O alta companie care a reusit sa se plaseze in prim-planul pietei odata cu perfectionarea tehnologiei gesturilor este gigantul japonez Hitachi, care va lansa primul televizor fara telecomanda.

Spre sfarsitul acestui an ar putea fi anuntate laptopuri si alte tipuri de computere care vor ingloba noul progres tehnologic, transformand functiile touchscreen, acum la mare cautare, intr-o metoda depasita de interactiune.

Companiile care au contribuit la dezvoltarea acestei tehnologii - GestureTek, cu birouri in Sillicon Valley si Ottawa, Canesta, cu sediul in Sunnyvale, California, sau PrimeSense, firma aflata la inceput de drum in Tel Aviv - au reusit sa creeze microchip-uri si camere video care detecteaza tridimensional mediul inconjurator, pot recunoaste silueta si gesturile unui utilizator care, spre exemplu, sta pe canapea impreuna cu prietenii si pot distinge miscarile uzuale ale mainilor si corpului de comenzile destinate explicit aparatului.

Sefii Canesta si GestureTek, prezenti la CES 2010, nu prea si-au parasit camerele de hotel, unde au gazduit intrevederi secrete cu directori ai marilor grupuri asiatice de electronice, noteaza NY Times.

Adoptand o atitudine similara, PrimeSense a amenajat un stand de mici dimensiuni unde a prezentat tehnologia in spatele usilor inchise, pentru o audienta atent selectata.

Intr-una dintre demonstratiile PrimeSense, o camera echipata cu chip-ul dezvoltat de firma israeliana a putut distinge separat persoanele asezate pe o canapea si a detectat chiar hainele acestora, facand diferenta intre sacou, camasa si tricou.

 

#tehnologie, # gesturi, # electronice, # producatori, # progrese , #stiri Microsoft