Razboiul cautarilor online: Microsoft vs. Google

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 13:35
1647 citiri
Razboiul cautarilor online: Microsoft vs. Google

Microsoft poarta discutii cu News Corp. asupra unui plan care presupune plata companiei media pentru scoaterea din indexul Google a site-urilor sale de stiri, in ceea ce ar putea prefigura un razboi al motoarelor de cautare, de care ar putea profita industria ziarelor, informeaza Financial Times.

Inceperea acestor discutii a avut loc la initiativa News Corp., proprietar al Wall Street Journal (Statele Unite ale Americii) si The Sun (Marea Britanie), potrivit declaratiilor unei surse familiarizate cu situatia. Aceste discutii se afla, insa, in stadiu incipient, asa cum a mentionat sursa respectiva.

In plus, Financial Times mentioneaza ca Microsoft a abordat si alti mari publisheri online, pe care incearca sa ii convinga sa isi scoata site-urile de stiri din indexul motorului de cautare Google.

News Corp. si Microsoft, proprietarul motorului de cautare Bing, rival al Google, nu au comentat informatiile referitoare la discutiile in derulare.

Unul dintre publisherii de site-uri abordat de Microsoft a precizat ca planul care i-a fost prezentat "pune o valoare enorma pe continut in cazul in care motoarele de cautare sunt pregatite sa plateasca pentru a indexa informatiile".

Interesul Microsoft a fost interpretat ca un atac direct la adresa Google, deoarece exercita presiuni asupra motorului de cautare pentru a incepe sa plateasca pentru continutul indexat.

"Totul se rezuma la Microsoft, care incearca sa aduca atingere profiturilor Google", a declarat un alt publisher online, la curent cu detaliile planului.

Confruntarea Microsoft-Google s-ar putea, insa, dovedi benefica pentru industria ziarelor, care trebuie sa isi construiasca un model de afacere online profitabil, care sa inlocuiasca printul in declin si sa compenseze pentru scaderea bugetelor din publicitate.

Printr-un posibil semnal al unor viitoare negocieri, Google a incercat, saptamana trecuta, sa minimalizeze importanta informatiilor ziarelor. Astfel, Matt Brittin, directorul Google in Marea Britanie, a spus ca Google nu are nevoie de stiri pentru a supravietui.

"Din punct de vedere economic, ele nu reprezinta un element important pentru modul in care generam venituri", a spus el.

News Corp. a explorat mai multe modele de plati online pentru ziarele sale si a criticat tot mai intens Google.

Astfel, Rupert Murdoch, presedintele News Corp, a declarat ca va face uz de metode legale pentru a impiedica Google "sa fure materialele" publicate in ziarele companiei sale.

Microsoft incearca sa ajunga din urma Google pe piata cautarilor online si, dupa cinci ani si pierderi de sute de milioane de dolari, Bing, care a fost lansat in iunie, initiaza cea mai curajoasa incercare a sa in acest sens de pana acum.

Potrivit lui Steve Ballmer, Chief Executive Microsoft, compania sa este pregatita sa cheltuie sume mari de bani in urmatorii ani pentru a face din Bing un rival serios pentru Google.

Microsoft a vrut sa diferentieze Bing prin atragerea in cadrul rezultatelor cautarilor pe acesta a unor materiale care nu pot fi gasite altundeva, desi nu a solicitat exclusivitati de la furnizorii de continut. Bing a avut o cota de 9,9% pe piata cautarilor din Statele Unite in octombrie, in urcare de la 8,4% in momentul lansarii, potrivit statisticilor ComScore.

James Murdoch, presedinte si director executiv al News Corp Europe & Asia, a sugerat, saptamana trecuta, ca societatea avanseaza cu planurile sale de dezvoltare online. "Credem ca este o piata extrem de atractiva si ca exista potential pentru jurnalismul digital pe care il vom dezvolta", a spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă de securitate: vulnerabilități critice descoperite în televizoarele LG
Alertă de securitate: vulnerabilități critice descoperite în televizoarele LG
Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat patru vulnerabilități majore în sistemele de operare LG WebOS, versiunile 4 până la 7, care echipează televizoarele...
Google a lansat o versiune premium pentru browser-ul Chrome. Cu ce funcții extra vine
Google a lansat o versiune premium pentru browser-ul Chrome. Cu ce funcții extra vine
Google a lansat o nouă versiune premium a browserului său, Chrome Enterprise Premium, destinată clienților business care doresc o securitate îmbunătățită și funcții avansate de navigare....
#microsoft, #google, #online, #it , #stiri Microsoft