NimbleX, un sistem de operare facut de un roman

Marti, 28 August 2007, ora 09:14
1270 citiri

Sistemul, una dintre alternativele la celebrul Windows al companiei americane Microsoft, este cunoscut in toata lumea. Bogdan Radulescu are 23 de ani si este student la Sectia de limba engleza, Material Science, de la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Pasiunea pentru substantele chimice sau legile fizicii este intrecuta in cazul sau de cea pentru programare. In peste doi ani de munca, Bogdan a creat un sistem de operare de origine romana, cunoscut si folosit in toata lumea - NimbleX. Exista si alte cateva initiative de gen ale conationalilor nostri, insa acestea nu se bucura de aceasi popularitate.

Desi este un sistem de operare mic, de numai 200 de MB, NimbleX incorporeaza o multime de facilitati. Acesta poate fi rulat de pe mai multe dispozitive de stocare, precum CD-uri, memorii flash (stick-uri USB, mp3 playere), dar si de pe reteaua locala (LAN).

Deoarece ruleaza in intregime de pe astfel de suporturi, nu necesita instalare si nici macar hard disk. Conectezi stick-ul USB la calculator si pornesti NimbleX-ul.

Acest sistem de operare a fost gandit de Bogdan ca unul portabil. "Poate fi si instalat, nu doar rulat, insa acest lucru necesita cunostinte mai avansate de utilizare a PC-ului. Mai mult, daca este instalat, sterge toate informatiile de pe computer. Pe viitor voi incerca sa schimb acest lucru", spune el.

De unde i-a venit ideea

Bogdan spune ca la baza sistemului sau de operare sta unul mai vechi, Slackware. Acesta este o distributie de Linux creata in 1993 de Patrick Volkerding. Este una dintre primele variante de sistem de operare bazate pe nucleul Linux si s-a impus in timp ca fiind unul dintre cele mai stabile, simple si flexibile. Aceste caracteristici definesc implicit si NimbleX-ul lui Bogdan Radulescu.

Un alt avantaj este reprezentat de paleta larga de software gratuit care se poate gasi sub forma de pachete dedicate Slackware ce pot fi folosite si pe NimbleX.

"NimbleX-ul are o interfata grafica puternica si frumoasa, care este usor de personalizat. Are de asemenea o multime de programe incorporate pentru navigarea pe Internet, editarea de documente, ascultarea de muzica, rularea de filme si multe altele. Este prezenta chiar si o functionalitate de baza, de server", spune Bogdan.

Datorita cerintelor scazute, NimbleX poate fi rulat si pe calculatoare mai vechi. Pe deasupra, cei care doresc sa-si construiasca propria varianta de NimbleX au la dispozitie pagina custom.nimblex.net, unde isi pot "ansambla" singuri propriul sistem de operare din "bucatile" existente. Este vorba despre pachete de programe, functii, limbi sau interfete grafice.

De asemenea, poate detecta automat toate partitiile unui computer, chiar daca acesta ruleaza Windows sau Linux. In consecinta, acesta poate fi folosit pentru recuperarea datelor in cazul in care se defecteaza sistemul de operare instalat pe un PC.

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=320137>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.