Microsoft: val de update-uri de nivel critic

Duminica, 07 Februarie 2010, ora 23:55
2248 citiri
Microsoft: val de update-uri de nivel critic

Cel mai mare producator de software din lume a anuntat pentru marti, 9 februarie, un pachet de 13 update-uri software, din care cinci sunt considerate critice, iar unul repara o vulnerabilitate din 1997, de pe vremea sistemului de operare DOS.

Problemele afecteaza toate sisteme de operare consumer - NT, XP, Vista si Windows 7 - dar si cele pentru servere precum Windows Server 2003, Windows Server 2008, Windows 2008 R2. Diverse versiuni de Office vor fi de asemenea actualizate.

Este cel mai mare update de anul acesta, spun specialistii, In total sunt corectate peste 25 de vulnerabilitati. Sapte dintre buletine sunt de nivel mediu, iar unul este moderat. Pe 21 ianuarie a mai fost un patch de securitate, special pentru Internet Explorer. Ultimul record data din octombrie 2009, cu alte 13 patch-uri care au corectat vulnerabilitati.

Buletinul numerotat cu sase corecteaza o problema care afecteaza toate versiunile de Windows, atat cele consumer, cat si server. Este necesara restartarea sistemului dupa instalarea acestui update, ceea ce pentru unele firme va crea probleme de productivitate.

Oricum, managerii de sistem care au retele bazate pe tehnologii Windows trebuie sa se obisnuiasca cu aceste update-uri de securitate din ce in ce mai dese, spun specialistii.

Vulnerabilitatile critice sunt cel mai adesea deja exploatate de hackeri, care reusesc sa gaseasca primii problemele sistemelor de operare pentru a pune in dificultate companiile si utilizatorii care le folosesc.

Update-urile software rezolva probleme critice din Windows Server, trei pentru editia 2003, doua pentru 2008 si doua pentru R2. Cele mai multe vulnerabilitati in zona consumer sunt pe Windows XP, respectiv patru probleme, iar pe Vista doar doua. 

Oricum, pentru administratorii cu mii de sisteme de updatat situatia nu arata tocmai roza.

Specialistii Microsoft avertizeaza insa companiile sa nu astepte prea mult pentru ca hackerii nu sunt deloc intelegatori si cu siguranta vor profita de fiecare ocazie pentru a ataca mai ales sistemele corporate. Se pare ca totusi trecerea la Windows 7 scuteste utilizatorii si administratorii de o multime de batai de cap, dar ramane problema costurilor.

Deocamdata nu sunt probleme extraordinare legate de suita Office, conform specialistilor in securitate.

Update-urile marcate cu important sunt foarte greu de explotat si necesita colaborarea unui angajat sau a unui utilizator pentru a ceda controlul asupra sistemului PC respectiv. De aceea, aceste update-uri pot fi facute mai tarziu.

Cele critice permit hackerilor sa preia controlul asupra unui sistem PC pentru a realiza atacuri informatice sau spam.

Microsoft a reconfirmat ca Windows XP Service Pack 2 nu mai beneficiaza de suport tehnic (deci nici update-uri) din 13 iulie 2010.

Este necesar macar un upgrade la Service Pack 3.

Utilizatorii Vista ar trebui sa treaca si ei la Service Pack 2. Nici utilizatorii Windows 2000 nu se mai bucura de suport tehnic din iulie.

#microsoft, #update, #software, #windows, #office , #stiri Microsoft