Microsoft se retrage din "alianta" cu Intel

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 11:33
1482 citiri
Microsoft se retrage din "alianta" cu Intel

Microsoft s-a indepartat pentru prima data semnificativ de alianta traditionala cu Intel, anuntand ca va dezvolta sisteme de operare compatibile si cu platforma ARM, pentru a face fata competitiei pe piata exploziva a gadget-urilor mobile, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Microsoft a anuntat, la Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, ca dezvolta un sistem de operare Windows compatibil cu chip-urile proiectate de compania britanica ARM Holdings, producatorul dominant de procesoare pentru smartphone-uri si tablete.

Tehnologia ARM vizeaza generarea unui nivel acceptabil de performanta cu un consum de energie cat mai redus, tintind dezvoltarea de chip-uri ideale pentru gadget-uri mobile. Tehnologia "traditionala" x86, care sta la baza procesoarelor Intel si AMD, domina, alaturi de sistemele de operare Windows, istoria computerului modern.

Odata cu cresterea popularitatii smartphone-urilor si tabletelor, ARM Holdings a devenit unul dintre cei mai mari producatori de chip-uri la nivel global si un concurent puternic al gigantului Intel.

Microsoft, care a ratat explozia pietei smartphone-urilor si tabletelor, incearca acum sa convinga ca poate ramane o forta dominanta in industria IT odata cu migrarea catre mobilitate si decaderea PC-ului ca element central al lumii informatice.

"Orice fel de computer ai folosi, acum sau in viitor, Windows va fi acolo. Windows va fi pe orice tip de gadget, fara compromisuri", a spus directorul general al Microsoft, Steve Ballmer, in discursul sustinut la Las Vegas in fata unei sali de conferinte pline.

Investitorii si analistii nu sunt insa convinsi ca Microsoft poate face fata sistemelor de operare si gadget-urilor promovate de companii ca Apple si Google, ale caror produse mobile au modelat deja piata si au creat asteptari ridicate.

Lipsa unei strategii coerente din partea Microsoft in privinta tabletelor a afectat anul trecut pretul actiunilor companiei, care continua sa se tranzactioneze la aproximativ acelasi nivel ca acum opt ani.

Pe de alta parte, decizia Microsoft de a integra Windows cu ARM este o noua victorie importanta pentru compania britanica. ARM Holdings a anuntat miercuri ca si Nvidia, unul dintre cei doi mari producatori de chip-uri grafice, va crea procesoare centrale bazate pe arhitectura ARM.

Microsoft nu a oferit o perioada de referinta pentru lansarea primei variante de Windows care suprota ARM, insa seful diviziei Windows, Steven Sinofsky, a afirmat ca de obicei se tinteste o fereastra de 24-36 de luni intre doua versiuni consecutive ale sistemului de operare. Astfel, produsul ar putea fi lansat intre octombrie 2011 si octombrie 2012.

Potrivit acestui grafic, primele tablete Windows ARM capabile sa concureze direct cu iPad si alte produse aflate deja pe piata ar putea intarzia inca un an.

Compania de cercetare de piata Gartner anticipeaza ca vanzarile de smartphone-uri se vor tripla pana in 2014, la 851 milioane de unitati pe an, iar piata tabletelor va creste de sapte ori pana in 2013, la 150 milioane de unitati. Spre comparatie, vanzarile de PC-uri ar urma sa creasca cu circa 15% in acest an si sa ajunga la 610 milioane de unitati pana in 2014, potrivit Gartner. Compania estimeaza ca tabletele vor inlocui circa 10% din PC-uri in urmatorii patru ani.

Windows Phone 7 suporta deja tehnologia ARM, insa este o platforma dezvoltata pentru telefoane mobile si nu reprezinta principalul sistem de operare al Microsoft.

Companii precum Samsung, Dell si Asustek au anuntat deja pentru acest an tablete bazate pe Windows 7, principalul produs al Microsoft.

6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#microsoft, #windows, #sisteme operare, #arm, #gadget , #stiri Microsoft