Microsoft lanseaza optiunea de cautare online a cartilor

Joi, 07 Decembrie 2006, ora 10:35
868 citiri

Oricine va dori sa citeasca o carte din secolul XIX, apartinand unei biblioteci britanice, o va putea gasi online incepand de astazi, informeaza BBC news.Microsoft lanseaza optinuea de cautare "Live Search Books", care vine drept un raspuns la deja existentul motor de cautare Google Book Search, versiunea din Statele Unite ale Americii.

Arhiva digitala va include carti din colectii ale Bibliotecii Britanice, ale Universitatii din California si ale Universitatii din Toronto.

Carti din alte trei institutii vor fi adaugate in ianuarie anul viitor.

Toate cartile incluse in acest proiect nu vor fi intr-o varianta copyright, insa ulterior in masura in care autorii lor isi vor da acceptul ele vor fi adaugate in proiect si in varianta aceasta.

"Tinem foarte mult la respectarea drepturilor de autor. Nu vom scana publicatii care nu sunt in varianta copyright", a afirmat Danielle Tiedt, managerul general al Live Search Selection de la Microsoft.

Initial lista cu toate cartile disponibile va putea fi gasita prin motorul de cautare de pe pagina principala sau ca si categorie pe pagina Windows Live Search.

Microsoft intentioneaza sa integreze toate cartile scanate in motorul sau general de cautare.

"Ne concentram eforturile sa integram toate acele tipuri de continut pentru a da posibilitatea utilizatorilor sa gaseasca cele mai relevante rezultate.", a declarat Tiedt.

Sistemul prezinta si optiunea numita "cauta in interiorul cartii", care permite utilizatorilor sa caute in textul integral al cartii.

Pe de alta parte, Google lucreaza la un plan al bibliotecii digitale globale. Gigantul cautarilor online va cheltui aproximativ 200 milioane de dolari pentru a crea o arhiva digitala care sa cuprinda milioane de carti din patru biblioteci de top ale SUA.

Bloombiz

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...