Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Va plati Microsoft amenda de 889 milioane euro? Se decide miercuri

Va plati Microsoft amenda de 889 milioane euro? Se decide miercuri


Instanta Tribunalului General al UE va solutiona miercuri solicitarea Microsoft de a anula amenda de 889 milioane euro dispusa in anul 2004 de Comisia Europeana, decizia fiind una dintre etapele finale ale disputei vechi de zece ani dintre compania americana si autoritatile europene antitrust.

Microsoft a fost amendata pana acum in trei randuri de catre CE, cu 497 milioane euro, 280,5 milioane euro si 889 milioane euro, sanctiuni in valoare totala de aproape 1,7 miliarde euro, aminteste Bloomberg.

Sanctiunea de 889 milioane euro a fost un record la acel moment, depasita de atunci numai de amenda de 1,06 miliarde euro dispusa impotriva unei alte companii emblematice pentru industria IT americana, Intel, tot din considerente de concurenta neloiala.

"Cele doua amenzi impotriva Microsoft si Intel au transmis cu siguranta un mesaj clar. Au intrat in istorie. Astazi, companiile isi dau seama ca au mai mult de castigat prin cooperarea cu Comisia Europeana", comenteaza un analist american.

In 2004, sistemul de operare Windows dezvoltat de Microsoft era instalat pe 95% dintre PC-urile din lume. Compania a fost amendata atunci pentru ca a refuzat sa respecte decizia CE de a furniza rivalilor informatii care sa ii ajute sa lucreze pe platforma software Windows.

Microsoft este singura companie care a refuzat in ultimii 50 de ani sa se conformeze unei decizii a autoritatilor europene antitrust. Din 2009, compania incearca sa-si imbunatateasca relatiile cu Executivul UE, si se afla acum in pozitia de reclamant, impotriva Google si Motorola Mobility.

Decizia de miercuri va putea fi contestata prin recurs la Curtea Europeana de Justitie, cea mai inalta instanta din UE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 980 ori