IBM si Microsoft curteaza companiile IMM cu solutii IT

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 11:06
1707 citiri
IBM si Microsoft curteaza companiile IMM cu solutii IT

Companiile mici si medii au inceput sa beneficieze de cele mai bune oferte pentru tehnologia de ultima ora, iar acum Microsoft si IBM targeteaza firmele IMM cu solutii IT, pe de o parte virutalizare si cloud computing, pe de alta parte solutii hardware si software.

Tendinta nu este noua, de prin 2005 gigantii software s-au prins ca devine tot mai greu sa vanda catre corporatii, unde procesul de achizitii este tot mai dificil, bugetele sunt reduse, aprobarea dureaza ani de zile, iar in final proiectele ajung sa esueze din cauza intarzierii implementarii.

Dar pina acum gigantii IT ofereau pentru IMM versiuni incomplete si limitate ale solutiilor business, in timp ce anul acesta gigantii IT par sa ofere solutii tehnologice complete si de ultima generatie.

Solutiile cloud au multiple avantaje, in primul rand in loc de costuri hardware si software, companiile mici platesc doar un abonament lunar, care este de asemenea flexibil, putand fi adaugate posturi de lucru sau pot fi reduse numarul de licente platite, in functie de fluctuatia numarului de angajati.

De asemenea, pentru a accesa serviciile in cloud compania nu are nevoie decat de calculatoarele pe care le are deja, nu necesita alte echipamente. Detaliile ofertelor de pret nu sunt inca prezentate oficial, probabil ramane valabila negocierea cu fiecare client in parte.

Dar Microsoft, IBM si ceilalti giganti ai lumii IT considera ca firmele IMM sunt mai pregatite pentru trecerea la cloud. Microsoft coboara stacheta acum la companiile de la 1 angajat pina la 500, de la cabinete medicale la atelierele de croitorie sau bijuterii.

Gigantul software estimeaza ca sunt peste 150 de milioane de companii IMM in lume, iar din acestea circa 6-7% folosesc solutii IT, dar in special unelte de baza, precum computerele, Excel, acces la Internet. "Multe companii au chiar solutii IT sub nevoile curente", a apreciat un oficial Microsoft.

"Vrem sa le oferim solutii la pret accesibil, care sunt usor de utilizat si intretinut", a explicat el. IBM nu crede ca firmele IMM vor trece rapid la cloud computing, ci dimpotriva, ca firmele mici au inca nevoie de retea proprie, sisteme de stocare, solutii software pentru managementul si analiza datelor.

Compania a lansat recent o oferta de acest gen. IBM spune ca firmele IMM au servicii de Internet mai putin performante, ceea ce ar afecta accesul la orice proiect cloud.

IBM ofera acum pentru astfel de firme Lotus Foundations, un pachet care include un server si aplicatiile software de care are nevoie o firma mica, chiar si baza de date DB2. Practic, ca si servicii, sunt aceleasi disponibile prin cloud computing, dar sub alta forma, spun analistii.

Un partener IBM se poate ocupa de la distanta de mentenanta si de rezolvarea problemelor, astfel ca firma sa nu aiba alte batai de cap. Per-total, specialistii spun ca accesarea serviciilor in cloud sau achizitia unui server care sa ofere local aceleasi servicii este o decizie care tine si de specificul afacerii, de nevoile reale ale companiei.

#hardware, #imb, #imm, #it, #microsoft, #software , #stiri Microsoft