Exproprierile si finantarea tin in loc autostrada Bechtel

Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 22:17
2174 citiri
Exproprierile si finantarea tin in loc autostrada Bechtel

Principalele probleme legate de autostrada Bechtel sunt procesele de expropriere si absenta unei surse solide de finantare, a declarat, duminica, intr-o emisiune a Pro TV, ambasadorul SUA Mark Gitenstein, potrivit Mediafax. 

"Este dificil si aveti doua probleme fundamentale de care stiu eu. Una dintre ele este legata de procesul de expropriere (…) iar in al doilea rand aveti o problema serioasa cu fluxul de finantare", a spus Gitenstein la emisiunea "Dupa 20 de ani", explicand ca, in SUA, toata lumea plateste o taxa care se varsa intr-un cont anume, folosit pentru construirea de autostrazi.

Diplomatul s-a declarat increzator ca guvernul " va gasi o metoda - lucrand impreuna cu Bechtel - sa continue constructia la aceasta autostrada".

Ambasadorul a facut si o conexiune intre problema infrastucturii si investitia Ford de la Craiova.

"Daca nu construiti o noua autostrada acolo, daca nu imbunatatiti sistemul de cale ferata de acolo, acele masini vor ramane in parcul auto. Si, de fapt, Ford nu va construi masinile ca sa le tina in parcare.

Ei vor sa vanda acele autoturisme. Si nu poti muta o mie de masini pe zi in afara Craiovei cu infrastructura existenta in prezent", a spus diplomatul.

Ambasadorul a atras atentia, in acest context, ca exista peste 20 de miliarde de euro in fonduri UE pe care Romania ii poate accesa: "Este nevoie de co-finantare (pentru a accesa aceste fonduri, n.red.), recunosc, dar trebuie sa ameliorati procesul prin care accesati aceste fonduri".

Ambasadorul s-a referit si la compania americana Lufkin, care va produce in Romania pompe de mare precizie, caracterizand-o drept o "investitie uriasa".

Diplomatul a mai spus ca incurajeaza companiile americane sa investeasca in Romania si a explicat ca investitiile din ultimele opt-zece luni sunt de 1,2 miliarde de dolari.

Gitenstein a aratat ca sunt companii americane care ar investi in Romania chiar si in absenta unui ajutor de stat, precizand ca este vorba in special despre companiile de tehnologie.

"Tinerii dumneavoastra au o educatie foarte buna in domeniul. Fiul meu s-a dus sa lucreze la Microsoft, in Redmond, Washington.

Si stiti care este a treia cea mai populara limba vorbita la Redmond? Romana. Sunt foarte multi specialisti in software care lucreaza pentru Microsoft, la Washington. Ei ar trebui sa lucreze aici. Stiti, este o investitie usoara si sigura pentru companiile de tehnologie, pentru ca aveti atatia oameni destepti aici", a spus Gitenstein.

El a amintit ca Microsoft a investit deja in Romania. "Aveti deja talentul aici. Nu este nevoie ca oamenii sa mearga in SUA, pot lucra aici, pot lucra ca si cum ar fi la Redmond. Si pot, in acelasi timp, sa ramana langa parintii si copiii lor", a adaugat Gitenstein. 

ASF va face legea pe internet. Guvernul aprobă puteri sporite pentru autoritate pentru combaterea fraudelor online
ASF va face legea pe internet. Guvernul aprobă puteri sporite pentru autoritate pentru combaterea fraudelor online
În ședința de vineri, 21 iunie, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care îi va permite Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să blocheze site-urile celor care oferă...
De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
Mai multe țări din Europa de Est au fost afectate vineri, 21 iunie, de o pană de curent importantă, din cauza temperaturilor ridicate. Este vorba despre Muntenegru, Bosnia și cea mai mare...
#exproprieri, #finantari, #bechtel, #microsoft, #investitii , #stiri Microsoft

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Ce simbolizează o sticlă cu apă lăsată pe acoperișul unei mașini. Oportunitatea nebănuită de majoritatea oamenilor
  2. Cele trei modele de autoturisme SUV care trebuie evitate atunci când sunt vândute second hand
  3. Un gigant auto care are fabrică și în România trece la concedieri masive
  4. Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc: stațiunea care concurează cu Mamaia, din acest punct de vedere
  5. Un sediu AUR a fost vândut cu o sumă colosală. Mesajul cu maximă vizibilitate care ere afișat ”în vitrină”
  6. Statul care devine patria miliardarilor. Peste 6.700 de bogați ar urma să se mute aici până la sfârșitul acestui an
  7. Familia Becali, gata să dea lovitura. Investiție masivă pregătită în Constanța
  8. BNR dă unde verde milionarului Dan Ostahie să cumpere o bancă românească. Cum se va numi noua instituție
  9. Super-afacere pe criză: profit-record făcut de un cunoscut lanț de covrigării
  10. Firma unei femei de afaceri condamnată într-un dosar al Clanului Sportivilor pune garduri de milioane de euro pe banii unei primării din Capitală