Europa vrea stoparea expansiunii Microsoft

Luni, 17 Septembrie 2007, ora 17:31
1046 citiri
Europa vrea stoparea expansiunii Microsoft

Potrivit Reuters, Comisarul European pentru Concurenta urmareste o reducere drastica a cotei de piata detinute de gigantul Microsoft, dupa ce compania americana a pierdut luni apelul impotriva deciziilor autoritatilor europene antitrust.

"O cota de piata cu mult mai mica de 95% ar fi un mod cu mult mai bun de a masura succesul. (...) Nu poti trage linie si sa spui ca fix 50% este corect, dar o scadere semnificativa a cotei de piata este ceea ce ne-am dori sa vedem." a declarat Comisarul European pentru Concurenta, Neelie Kroes.

Ea a declarat pentru AFP ca decizia din cazul Microsoft se vrea a fi un avertisment pentru companiile care au pozitie dominanta in sectoarele lor si nu lasa concurenta sa de dezvolte.

"Aceasta decizie constituie un precedent important in ceea ce priveste obligatia companiilor care au pozitie dominanta in sectoarele lor, sa permita concurenta, in special in sectoarele de inalta tehnologie", a mai spus Kroes.

Justitia europeana a confirmat, luni, in mare parte, condamnarea pentru abuz de pozitie dominanta pronuntata in martie 2004 de Comisia Europeana impotriva Microsoft, precum si amenda-record de 497 de milioane de euro aplicata de Bruxelles grupului american.

Microsoft introdusese, la 7 iunie 2004,la Tribunalului de Prima Instanta o actiune microsoft_02.jpgpentru anularea acestei decizii a Comisiei sau reducerea substantiala a amenzii care i-a fost aplicata.

Tribunalul de Prima Instanta al Curtii Europene de Justitie a respins luni toate punctele apelului grupului Microsoft, cu exceptia celui referitor la decizia Comisiei Europene privind crearea unui organ de monitorizare privind implementarea masurilor decise de Bruxelles impotriva grupului american.

Decizia Comisiei Europene dateaza de mai mult de trei ani. La 24 martie 2004, Comisia Europeana a adoptat o decizie prin care a constatat ca Microsoft a incalcat articolul 82 din Tratatul european, savarsind un abuz de pozitie dominanta prin doua comportamente distincte. Comisarul pentru concurenta de atunci, italianul Mario Monti, a condamnat Microsoft la plata unei amenzi-record, de aproape jumatate de miliard de euro, cea mai mare impusa vreodata de Bruxelles unei companii.

Primul comportament sanctionat consta in refuzul Microsoft de a furniza concurentilor sai anumite "informatii privind interoperabilitatea" si de a autoriza utilizarea acestora pentru dezvoltarea si distribuirea produselor concurente ale sale, pe piata sistemelor de operare pentru servere destinate grupurilor de lucru, in perioada incepand din luna octombrie 1998 si pana la data adoptarii deciziei. Cu titlu de masura corectiva, Comisia a obligat Microsoft sa dezvaluie oricarei intreprinderi care doreste sa dezvolte si sa distribuie sisteme de operare pentru servere pentru grupuri de lucru "specificatiile" protocoalelor sale de comunicare client-server si server-server.

Al doilea comportament sanctionat de Comisie se referea la vanzarea "la pachet" a playerului multimedia Windows Media Player cu sistemul de operare Windows. Comisia a considerat ca aceasta practica afecta concurenta pe piata playerelor multimedia. Cu titlu de masura corectiva, Comisia a obligat Microsoft sa ofere spre vanzare o versiune a Windows fara Windows Media Player.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.