Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dupa UE, americanii recunosc ca Microsoft ramane un monopol

Dupa UE, americanii recunosc ca Microsoft ramane un monopol

La scurt timp dupa ce Uniunea Europeana a trimis un nou avertisment Microsoft pentru ca trage de timp in legatura cu indeplinirea obligatiilor ce ii revin in cadrul procesului anti-trust prin care a fost amendata cu sute de milioane de euro, justitia americana ajunge la acceasi concluzie, anume ca firma lui Bill Gates nu a indeplinit angajamentele luate. In Statele Unite, amenzile aplicate Microsoft au depasit un miliard de dolari.

Conform acordurilor semnate de Microsoft dupa incheierea procesului antitrust, compania trebuia sa furnizeze documentatii succinte privind masurile tehnice luate pentru a sustine o concurenta reala. Compania a fost judecata pina acum pentru ca a scos din joc rivalii producatori de aplicatii oferind in Windows programe gratuite, care nu dadeau consumatorului nicio alternativa. Astfel, se spune ca Microsoft a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata (Windows se afla pe mai bine de 90% din computerele lumii).

Procesul din SUA contra Microsoft s-a incheiat in 2002 si prevede in primul rand ca Microsoft sa furnizeze rivalilor informatiile privind protocoalele folosite la nivelul paltformei pentru servere pentru ca firmele concurente sa poata construi aplicatii mai bune. Desi a semnat cateva parteneriate cu Sun Microsystems, Novell si altii, Microsoft nu a furnizat informatiile promise.

Judecatorii noteaza ca in ultima vreme calitatea informatiilor tehnice furnizate "s-a imbunatatit", dar ca Microsoft este cu mult in urma dead-line-urilor impuse de autoritati. Chiar daca furnizase o serie de informatii, gigantul software a descoperit ca pentru buna functionare Vista trebuie sa foloseasca alte protocoale, asa ca informatiile nu mai corespund cu realitatea.

Oficialii Microsoft spun ca intarzierea se datoreaza doar faptului ca a fost solicitat un volum imens de informatii si ca nu face fata cu adunatul datelor. Compania spune ca vrea sa ofere informatii de calitate, tocmai de aceea intarzie.

Saptamana viitoare, avocatii Microsoft vor trebui sa prezinte la Departamentul Justitiei ultimele rapoarte privind furnizarea de informatii si vor trebui sa justifice intarzierile. Microsoft este acuzata de judecatori ca "bate pasul pe loc" in loc sa indeplineasca cerintele.

Aceeasi concluzie a fost rostita si de comisarii europeni acum cateva zile. Comisarul European pentru Competitie, Neelie Kroes, a declarat ca firma lui Bill Gates ar putea fi amendata in continuare daca nu se apuca serios de treaba. El acuza Microsoft ca nu furnizeaza deloc informatii firmelor rivale. Anul acesta, mai multe firme din domeniul software, care nu au participat la procesul anti-trust, au depus plingeri legate de Microsoft, ca le-a scos din joc produsele ilegal.

Pornind de la 1 martie, Microsoft are 4 saptamani la dispozitie pentru a raspunde acuzatiilor care i se aduc. Altefel, Comisia Europeana poate sa solicite amenzi zilnice pina la data la care compania americana lamureste situatia.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 961 ori