De ce ne temem de software-ul open-source

Miercuri, 11 August 2010, ora 12:30
1910 citiri
De ce ne temem de software-ul open-source

Studii recente au aratat ca mai multe companii multinationale au inceput sa foloseasca produse open-source, ca urmare a efoturilor de convingere depuse de ingineri si dezvoltatori din toata lumea. 

Chiar si asa, adoptarea produselor open-source este inca la inceput. Iata cele mai importante motive pentru care managerii evita sa treaca de la produsele software dezvoltate de marii producatori la cele open-source.

Costuri

Companiile se tem ca adoptarea unei noi tehnologii va duce la costuri ridicate, generate de nevoia de training a angajatilor. Altii cred ca noile tehnologii vor necesita noi politici de securitate.

In realitate, insa, cele mai multe produse open-source nu necesita training, venind cu documentatia necesara.

Timpul pierdut

O alta grija a companiilor este ca retehnologizarea va dura prea mult. Acestea merg pe principiul "daca nu este stricat, nu are nevoie de reparatii".

Trainingul pentru noile programe se incadreaza si la capitolul "timp pierdut". Numai ca, de cele mai multe ori, dezvoltatorii de programe open-source incearca sa simplifice la maximum utilizarea unui program, tocmai pentru a se raspandi mai rapid.

Problema pretului

Filosofia "ieftin, deci prost" este omniprezenta in cultura corporatista. In viziunea celor mai multe companii, daca Microsoft isi vinde suita Office mai scump, inseamna ca aceasta este mai buna decat Open Office.

Diferenta sta in bugetul alocat promovarii unui produs. Microsoft isi permite sa investeasca sume uriase in marketarea programelor sale, in timp ce software-ul open-source se auto-promoveaza, prin functionalitatile sale.

Un program ar trebui ales dupa caracteristicile sale si mai putin dupa criteriul pretului.

Problemele tehnice

Companiile se tem ca, odata cu adoptarea unor noi tehnologii, vor aparea probleme in plus, pentru care nu exista expertiza necesara. De asemenea, reprezentantii companiilor sunt convinsi ca un software platit asigura un suport tehnic mai bun.

Cele mai multe companii dezvoltatoare de produse open source castiga, nu din vanzarea programelor, ci din oferirea de suport tehnic. In mod natural, pentru a avea castiguri mai mari, trebuie sa ofere un suport de o calitate sporita.

#microsoft, #office, #open, #programe, #software, #source , #stiri Microsoft