De ce moare tastatura

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 23:17
4237 citiri
De ce moare tastatura

Multumita unor tehnologii noi, tastaturile virtuale se apropie de experienta oferita de o tastatura fizica. Imbunatatirile, precum feedback-ul tactil si suprafetele care se pliaza pentru a mima o tastatura clasica, vor schimba felul in care vom interactiona cu PC-ul viitorului.

Smartphone-urile beneficieaza deja, intr-o majoritate zdrobitoare, de tastaturi virtuale. Singurele exceptii sunt Blackberry-urile si putinele telefoane QWERTY, preferate de cei care scriu multe mesaje.

Pe piata PC-urilor, au aparut deja laptopuri-concept formate din doua ecrane, display-ul inferior tinand locul unei tastaturi virtuale, atunci cand este nevoie.

Cu toate acestea, computerele desktop folosite intensiv pentru crearea de continut nu vor ramane fara tastatura clasica prea curand.

Batalia adevarata se da pe piata tabletelor

Pe masura ce utilizatorii de device-uri de tipul iPad-ului migreaza de la activitati de navigare Web la crearea de continut, va creste si cererea pentru o tastatura usor de utilizat.

Cei mai multi detinatori de iPad care cumpara aplicatii de productivitate si tehnoredactare opteaza si pentru o tastatura externa, potrivit unui manager de vanzari Apple Store.

Totusi, iPad-ul viitorului s-ar putea sa nu mai aiba nevoie de un un periferic.

Urmatoarea generatie de device-uri cu touchscreen va avea tastaturi virtuale, integrate, mai usor de folosit.

Pentru a oferi feedback-ul necesar, tehnologiile haptice folosesc vibratii, care difera in intensitate, frecventa si directie, pentru a simula apasarea unei taste reale.

Cu toata tehnologia haptica, utilizatorii de programe de tehnoredactare nu vor putea simti colturile rigide ale tastelor, spatiul dintre taste sau micile denivelari pe tastele "F" si "J", asa cum se intampla cand folosesc o tastatura fizica.

Suprafata tactila deformata

O alta problema la touchscreen-urile capacitative de astazi este ca nu poti sa atingi tastatura pentru a te orienta si abia apoi sa apesi pe tasta dorita, asa cum ai face pe o tastatura traditionala.

O tastatura virtuala poate simti atingerea, dar nu si forta cu care este aplicata.

Companiile IT care se ocupa de aceasta problema lucreaza la o inovatie care ar putea s-o anuleze.

Unul dintre producatori, Immersion, colaboreaza cu alti parteneri pentru a dezvolta suprafete deformabile, care ar permite crearea unor taste de pozitie, pe care userii sa le simta si dupa care sa se orienteze.

O alta companie, Pacinian, cerceteaza posibilitatea folosirii unor polimeri electroactivi in construirea ecranului deformabil.

Microsoft, Apple si Nokia au depus deja cereri pentru patentare unor inventii care fac referire polimerii electroactivi. 

Cand vom aveam o tastatura virtuala functionala

Experienta tastaturilor virtuale va deveni una mult mai buna in cativa ani, sunt de parere expertii citati de Computerworld.

Atat partea de hardware cat si cea de software trebuie sa sufere imbunatatiri insa fara o reducere a pretului la un nivel accesibil pentru a fi implementata la scara larga, o astfel de tehnologie nu ar putea fi adoptata.

Nu toti jucatorii de pe piata IT considera tastatura virtuala ca fiind necesara.

Potrivit unui reprezentant HP, compania nu a luat in considerare includerea unor tehnologii haptice pentru linia de tablet-PC-uri la care lucreaza.

Mai mult, HP nu crede ca tastatura virtuala o va inlocui vreodata pe cea electromecanica, la PC-uri si laptop-uri.

Cand mangai ecranul telefonului

" In unele privinte, un touch screen reprezinta o interfata de scris mult mai buna decat o tastatura.

Este vorba despre folosirea tehnologiei Swype, prezenta la smartphone-urile Galaxy S si la tabletele Galaxy Tab", spune unul din vice-presedintii Samsung.

Swype presupune scrierea cuvintelor prin unirea literelor componente, fara a ridica degetul de pe ecran.

Chiar si daca tastaturile virtuale nu vor putea duce la extinctia totala a celor electromecanice, touchscreen-urile si tehnologiile haptice vor schimba cu siguranta felul in care interactionam cu gadget-urile pe care le folosim fara incetare.

Adevarata provocare va fi sa ne adaptam rapid la noile tehnologii, abandonand o tehnologie cu care ne obisnuisem dar care este totusi depasita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei Pura 70 Ultra: primul smartphone care poate trimite imagini prin satelit. Cum funcționează tehnologia
Huawei Pura 70 Ultra: primul smartphone care poate trimite imagini prin satelit. Cum funcționează tehnologia
Huawei a lansat oficial, în China, noua serie de telefoane, Huawei Pura 70. Seria include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Cele mai noi modele de la Huawei au o...
Telefonul dezvoltat de Motorola în parteneriat cu Formula 1, așteptat să aducă o mulțime de funcții AI
Telefonul dezvoltat de Motorola în parteneriat cu Formula 1, așteptat să aducă o mulțime de funcții AI
În urmă cu două luni, Motorola a postat un teaser pentru Moto X50 Ultra, un smartphone dezvoltat în parteneriat cu Formula 1. Compania a abordat, în special, funcționalitățile AI ale noului...
#tastatura, #smartphone, #touchscreen, #tableta, #microsoft , #stiri Microsoft