Cum sa omori un gigant IT in cativa pasi simpli

Miercuri, 31 August 2011, ora 18:56
2048 citiri
Cum sa omori un gigant IT in cativa pasi simpli

Sa spunem ca ai task-ul de a pune la pamant Hewlett-Packard in nu mai mult de un an. Iata reteta de succes, potrivit Wall Street Journal. 

Prima data, trebuie concediat CEO-ul, Mark Hurd in cazul HP, chiar daca a avut rezultate foarte bune, pe motive neintemeiate.

Alaturi de el, concediaza alti patru membri ai board-ului, cat mai public posibil.

Se va genera de la sine un exod al celor mai buni executivi, care stiu cum se conduce un gigant IT.

Al doilea pas consta in angajarea unui CEO de la competitori, unul care stie cum se vinde software-ul busienss, dar care nu are idee cum stie sa vand produse consumer.

Acesta va aduce cu sine cativa noi membri pentru consiliul director, care vor fi ca niste magneti pentru criticile din toate partile. Partenerii nu trebuie lasati in pace.

Fie ca se cheama Microsoft sau Oracle, acestia trebuie amenintati. HP a amenintat ca isi va construi propriul sistem de operare.

Apoi s-a decis ca nu mai vrea asta. Dupa ce a cumparat webOS si intregul Palm cu 1,2 miliarde de dolari, HP s-a gandit mai bine si a ajuns la concluzia ca proiectul nu mai poate fi dezvoltat.

Alta mutare de "geniu": intreaga campanie de marketing ce a precedat lansarea Touchpad, tableta de 499 de dolari care urma sa bata iPad-ul, urmata de abandonarea producerii Touchpad si vanzare ultimelor unitati ramase pe piata la pretul de 99 de dolari.

HP si-a ridica estimarile financiare de doua ori. Le-a ratat de tot atatea ori.

Dupa aceea a anuntat ca planuieste sa cumpere un producator de software business pentru 10 miliarde de dolari, pentru ca CEO-ul asta stie cel mai bine.

In scurt timp, HP anunta si ca planuieste sa renunte la business-ul sau cu PC-uri.

"Este ca si cum McDonald's s-ar lasa de facut hamburgeri", spuneau analistii. Nimeni nu a fost surprins sa vada ca actiunile au scazut cu mai mult de 40%. Si a trecut numai un an de cand Mark Hurd a fost concediat. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#hp, #microsoft, #ipad , #stiri Microsoft