Companiile IT sunt sfatuite sa se indrepte spre pietele externe

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 09:45
1610 citiri
Companiile IT sunt sfatuite sa se indrepte spre pietele externe

Companiile din sectorul IT vor trebui sa se concentreze pe vanzarea de licente si, in special, sa se orienteze spre pietele externe, pentru ca exportul va fi extrem de avantajos din punct de vedere financiar, in perioada ce urmeaza, a recomandat presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS) si director general al companiei TotalSoft, Liviu Dan Dragan.Acesta a participat la o conferinta de presa, in cadrul careia s-a incercat sa se raspunda la intrebarea "Sunt companiile IT romanesti afectate de criza?".

In acest context, membrii board-ului ANIS au cazut de acord ca, desi coeficientul de crestere va scadea, totusi sectorul va inregistra o crestere.

"2009 va fi un an complicat, in care criza internationala va afecta Romania din punct de vedere economic, deci si industria IT. Totusi, noi trebuie sa castigam avantaje de pe urma acestei crize", a afirmat Liviu Dan Dragan.

La randul sau, Florian Ivan, membru al board-ului ANIS si manager in cadrul companiei Microsoft Romania, a apreciat ca exista posibilitatea sa se reduca dinamica de crestere in sectorul IT si nu business-ul.

Printre efectele concrete cu care se confrunta sectorul din cauza crizei financiare globale, Radu Georgescu, vicepresedintele ANIS si presedinte al Grupului Gecad, a enumerat platile care nu sunt efectuate la data scadenta, proiecte amanate si oferte de vanzare de companii pentru un euro.

"Am vazut plati care nu se fac la data scadenta, se intra la renegocierea acestei date, sumele se platesc mai tarziu, fie din lipsa de cash, fie pe motiv de criza si se creeaza o spirala, se intra intr-un blocaj in care fiecare este dator cuiva. Apoi, am vazut proiecte amanate, de sute de mii de euro, iar azi am primit un mail de la un programator, care ma intreba 'ce poate face un programator care vrea sa munceasca'.

De asemenea, deja am pe masa 4-5 oferte de vanzari de companii pentru un euro", a spus Radu Georgescu, adaugand ca acestea sunt doar cateva exemple concrete de efecte ale crizei.

Acesta a subliniat ca un element care ar ajuta foarte mult industria IT este recuperarea mai rapida a cash-ului de la stat de catre firmele care exporta produse si servicii, lipsa cash-ului fiind chiar una dintre problemele generate de criza.

Cu toate problemele create de criza financiara, specialistii din sectorul IT cred ca investitiile in acest sector s-ar putea sa nu scada, insa contextul economic international este unul impredictibil, iar previziunile legate de evolutia unor sectoare economice sunt dificil de facut, chiar si pentru un interval scurt, de 6 - 12 luni.

Aceste sectoare sunt de multe ori clienti majori ai industriei IT si determina, prin volumul de investitii, valoarea pietei locale.

In opinia lor, impactul asupra companiilor romanesti trebuie estimat si tinand cont de caracteristicile si structura acestora. Astfel, exista probabilitatea sa aiba de suferit acele firme care s-au concentrat pe o nisa sau pe un client unic, care poate fi afectat de contextul economic international.

De asemenea, gradul in care companiile IT vor avea de suferit depinde si de modelul de business adoptat. De exemplu, companiile furnizoare de solutii sau servicii pentru clienti externi pot genera scaderea costurilor clientilor prin serviciile si solutiile lor.

Aceste companii vor avea in continuare un curs bun al proiectelor, iar in unele cazuri vor inregistra chiar cresteri ale proiectelor, mai sustin specialistii din sector.