Cine ti-a "spart" e-mail-ul? Ce faci ca sa-l recuperezi?

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 14:50
3818 citiri
Cine ti-a "spart" e-mail-ul? Ce faci ca sa-l recuperezi?

Daca un prieten te suna si te intreaba de ce i-ai trimis un e-mail agramat cu un atasament pe care antivirusul l-a detectat ca fiind malitios, este cazul sa te ingrijorezi. 

Cel mai probabil, cineva ti-a spart casuta de e-mail si o foloseste pentru a trimite SPAM-uri. Daca esti norocos, problema s-ar putea sa fie mai putin grava si mai usor de rezolvat.

Cand atacul vine de la altcineva

In unele cazuri, sursa problemei s-ar putea sa nu aiba de-a face cu tine.

Un atac de succes asupra unuia din cei cu care ai schimbat mesaje ar putea avea aceleasi efecte ca cele descrise mai sus.

Modus Operandi

Un virus ajunge in Inbox-ul utilizatorului sub forma de fisier executabil atasat sau link. Daca reuseste sa se lanseze inainte sa fie detectat de un antivirus, se va inmulti imediat.

La inceput, va colecta toate adresele din lista de contacte, dupa care va rasfoi e-mail-urile si alte documente pentru inca si mai multe contacte.

Cand a terminat de colectat tot ce se poate, se va trimite singur, printr-un e-mail, la toate aceste adrese.

Virusul nu foloseste un client de e-mail, cum sunt Microsoft Outlook sau Mozilla Thunderbird, asa ca mesajele prin care se trimite nu vor aparea in "Sent".

Daca din toate adresele la care se trimite, unele sunt inactive sau invalide, activitatea virusului va genera o invazie de mesaje care spun ca mail-ul nu a ajuns la destinatie. Acesta este un prim semn al prezentei virusului.

Pentru a nu se da de gol, virusul profita de securitate scazuta a protocolului de e-mail.

Atunci cand se intoarce un e-mail care anunta eroare de livrare, virusul are grija sa schimbe adresa de la "sender" cu una aleasa la intamplare, din cele colectate mai devreme.

Spre exemplu, daca un coleg are un e-mail infectat si te afli in lista de contacte a acestuia, virusul ar putea sa te selecteze pe tine drept expeditor, la intamplare.

Toti ceilalti care primesc mail-ul agramat vor crede ca vine de la tine, dar in realitate nu este o legatura directa.

Din pacate, acest lucru face ca sursa infectiei sa fie greu de detectat. Din fericire pentru tine, esti inca in siguranta.

Ce faci cand tu esti problema

Cu toate acestea, cel mai sigur este sa presupui ca tu esti posibila sursa. In acest caz, trebuie sa te apuci de curatenie.

Daca ai folosit acelasi set utilizator-parola atat pentru e-mail cat si pentru toate celelalte site-uri, de la retele sociale pana la contul de e-banking, atunci trebuie sa iti schimbi parolele imediat.

Pasul doi este sa iti anunti toti cunoscutii cu care ai corespondat pe e-mail ca este posibil sa fii virusat si sa ignore mesajele ciudate venite din partea ta.

Asigura-te ca intrebarile de siguranta, pe care toti userii le aleg atunci cand isi seteaza contul de e-mail, sunt ascunse si ca le stii raspunsul.

Daca hacker-ul se va decide sa-ti schimbe datele de logare, vei avea nevoie de aceste intrebari pentru a recastiga accesul la propriile e-mail-uri.

Daca cyber-criminalul apuca sa iti schimbe si intrebarile de siguranta, contacteaza serviciul de suport, raporteaza problema si fii pregatit sa demonstrezi, pana la detaliu, ca respectivul cont de e-mail iti apartine.

Ramai tot timpul pe teren sigur

Pentru a evita posibilitatea unui atac real, revezi toate conturile de e-mail si schimba-le parolele, daca pana acum ai folosit unele usor de descifrat.

Asigura-te ca ai parole diferite pentru fiecare cont.

De asemenea, nu este recomandat sa comunici parola nici macar unui prieten.

Putina pregatire ar putea sa-ti transforme e-mail-ul intr-un loc atat de neprimitor pentru hackeri, incat acestia sa isi indrepte imediat atentia spre alti utilizatori care au crezut ca parola "parola" o sa ii protejeze pentru totdeauna.

#cyber-criminal, #e-mail, #inbox, #parola, #virus , #stiri Microsoft