Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Adversarii Microsoft ataca din start Windows Vista in Europa

Adversarii Microsoft ataca din start Windows Vista in Europa
Mai multe companii producatoare de software printre care se numara cei mai indarjiti adversari ai Microsoft au depus la Comisia Europeana dovezi care atesta faptul ca sistemul de operare Windows Vista incalca legislatia europeana in domeniu, scrie presa de specialitate.Lansarea comerciala a Vista urmeaza sa aiba loc pe 30 ianuarie, insa companiile au putut comanda noul sistem de operare incepand din noiembrie 2006. Rivalii celui mai iubit motor de cauter spun ca sistemul de opare incalca aceleasi reglementari pentru care Microsoft a fost condamnata in 2004 si ulterior amendata de mai multe ori.
Compania americana, cel mai mare producator de software la nivel mondial, nu a recunoscut oficial niciodata acuzatiile Comisiei Europene si continua un proces de contestare la Curtea de Justitie a UE. Comisia Europeana a anuntat ca invesigheaza acuzatiile aduse de companiile rivale si va anunta cat de curand decizia sa in acest caz. CE a condamnat in 2004 Microsoft pentru ca s-a folosit de pozitia dominanta pe piata sistemelor de operare pentru a scoate din joc rivali precum RealNetworks si Apple, pe segmentul software pentru vizualizarea clipurilor video. Mai mult Microsoft a facut astfel incat produsele concurente sa nu functioneze corect pe Windows.

"In continuare Microsoft continua principiile fundamentale ale deciziei Comisiei Europene din 2004", practic impiedica libera concurenta, spune Simon Awde, presedintele Comitetului European pentru Sisteme Inter-operabile (ECIS), care cuprinde IBM, Nokia, Sun, Adobe, Corel, Oracle, RealNetworks, Red Hat, Linspire si Opera. Microsoft nu a raspuns pina la aceasta ora acuzatiilor, iar Comisia Europeana analizeaza in continuare acuzatiile.

Sistemul de operare este lansat cu un focus important pe securitatea informatica, lucru care initial i-a facut si pe producatorii din domeniu sa acuze monopolul Microsoft. Compania lui Bill Gates a trebuit sa lanseze propriile produse antivirus si antispyware sub forma de aplicatii cu plata, neputand sa le incorporeze in Windows. Media Player continua insa sa fie prezent mai mult ca sigur si in Vista, asa cum probabil este Internet Explorer. "Vista este doar un pas in strategia Microsoft de a-si extinde monopolul asupra Internetului" a declarat seful ECIS.

Companiile rivale acuza Microsoft ca acum vrea sa impuna limbajul XML ca urmator pas dupa HTML in industria online, iar acest lucru este in detrimentrul Linux, spun ei. Pentru ca fisierele XML nu pot rula bine decat pe Windows, dominatia Microsoft se va intinde asupra Internetului, si va reduce astfel "posibilitatea utilizatorilor de a avea alternative". "Rezultatul va fi lipsa unei optiuni alternative pentru consumator si posibilitatea ca Microsoft sa fixeze pretul - mare evident - pentru acest gen de aplicatii", a mai adaugat avocatul Microsoft.

Amenda primita in 2004 de Microsoft se ridica la aproape 700 de milioane de dolari, cu tot cu penalitati. In continuare se asteapta o deciziei a Curtii de Prima Instanta a UE in cazul apelului depus de compania lui Bill Gates la decizia initiala.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 785 ori