Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FOTO "Timeline" Microsoft: Patruzeci de ani, trei directori executivi

FOTO "Timeline" Microsoft: Patruzeci de ani, trei directori executivi


Numirea in fuctia de CEO a lui Satya Nadella si decizia lui Bil Gates, cofondator, de a se retrage din functia de presedinte al Microsoft, marcheaza o schimbare de garda intr-o companie care a declansat si sustinut "revolutia" PC-urilor, insa care acum se lupta pentru a-si stabili identitatea pe termen lung.

Istoria Microsoft a inceput in 1975 si a fost marcata de evenimente importante. Reuters a marcat cateva date importante din istoria de aproape 40 de ani a celui mai mare producator de software din lume.

1975 - Bill Gates, 19 ani, renunta la studiile de la Harvard University si fondeaza compania Microsoft impreuna cu Paul Allen, prieten din copilarie. Cei doi lanseaza primul lor produs - limbajul BASIC pentru microcomputer Altair 8800.


1979 - Dupa ce vanzarile au atins un milion de euro la finele lui 1978, compania se muta in Bellevue, Washington, din Albuquerque, New Mexico.

1980 - In iunie, Gates il convinge pe un fost coleg de la Harvard, Steve Ballmer, sa devina primul business manager al companiei.

1981 - In luna august, Microsoft lanseaza primul sistem de operare, Microsoft Disk Operating System (MS-DOS). Acesta ruleaza pe computerele personale produse de IBM si reprezinta un moment cheie pentru dominatia viitoare a Microsoft in sistemele personale de calcul.


1983 - Microsoft anunta noul sau produs, "Windows", un sistem de operare care a fost realizat pe baza MS-DOS, caruia i s-a adaugat o interfata vizuala.

1985 - Dupa doi ani de dezvoltare, incep vanzarile "Windows 1.0". Fata de MS-DOS, unde comenzile erau considerate dificile de majoritatea utilizatorilor, comenzile noului sistem de operare puteau fi accesate cu mouse-ul, "lucrand" pe diferite ecrane, sau "ferestre".


1986 - Microsoft isi muta "cartierul general" la Redmond, Washington. Compania este listat la bursa pentru 21 de dolari pe actiune si strange circa 60 de milioane de dolari.

1988 - Dupa lansarea "Windows 2.0" in 1987, computerele au inceput sa fie tot mai des intalnite in birouri. Microsoft devine cea mai mare companie producatoare de software pentru PC-uri, in functie de vanzarile la nivel mondial.

1990-1995 - Windows 3.0 este lansat in 1990, iar cinci ani mai tarziu, Windows 95, ale carui vanzari zilnice trec de un milion de copii. Vanzarile de PC-uri "explodeaza" iar computerele incep sa fie tot mai des folosite acasa, in scoli si afaceri, deschizand "era Windows".


1995- Odata cu Internetul, Microsoft lanseaza propirul browser, Internet Explorer.


1998 - Windows 98, prima versiune a sistemului de operare dedicata utilizatorilor casnici, a fost lansat. In acelasi an, Departamentul de Justitie al SUA depune acuzatii antitrust impotriva Microsoft in legatura cu programele incluse in sistemul de operare. Acesta acuza compania ca isi foloseste pozitia dominanta din piata pentru a elimina concurentii din piata.

2000 - Ballmer ii ia locul lui Gates in pozitia de CEO in ianuarie.

2001 - Microsoft ajunge la o inteleger cu Departamentul de Justitie in acuzatia antitrust din 1998. In noiembrie, intra pe piata jocuruilor, lansad consola Xbox in America de Nord.

2005 - Noua generatie de console, Xbox 360, la vanzare din noiembrie


2006 - Microsoft lanseaza playerul portabil Zune, primul proiectat in totalitate de companie, in incercarea de a concura pe o piata dominata de iPod-ul lui Apple. Acesta nu se bucura de succesul scontat si este retras dupa cativa ani.

2007 - In ianuarie, Microsoft prezinta Windows Vista, sistemul de operare cu cel mai putin succes.


2009 - Pentru a contracata dominatia Google, Microsoft lanseaza propriul motor de cautare pe internet. In luna mai, Ballmer prezinta noul produs, "Bing". Si astazi este la distanta de Google.


2010 - Microsoft lanseaza sistemul de operare Windows Phone pentru mobile, in incercarea de a castiga din utilizatorii de iPhone si Android. Ecosistemul Windows ramane la distanta de iOS si Android.


2012 - Microsoft, in speranta unui succes, lanseaza tableta Surface si sistemul de operare Windows 8 care suporta comenzi pe ecran. Terminalul nu castiga prea mult din piata tabletelor, dominata de iPad-ul Apple, Kindele de la Amazon si terminalele Samsung.


2013 - Pe 23 august, Ballmer anunta ca se va retrage din functie in urmatoarele 12 luni, reusind sa surprinda industria.


2014, 4 februarie - Conducerea Microsoft il numeste, in unanimitate, pe Nadella, 46 de ani, indian de origine, care a stat la baza dezvoltarii serviciilor bazate pe internet, sau cloud, ale Microsoft. El este numai al treilea CEO din cei 39 de ani de istorie Microsoft.


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1689 ori