Microsoft castiga peste 1 miliard de dolari din listarea Facebook

Vineri, 04 Mai 2012, ora 12:11
1672 citiri
Microsoft castiga peste 1 miliard de dolari din listarea Facebook

CEO-ul Microsoft, Steve Ballmer a luat in urma cu mai multi ani una din cele mai bune decizii pe care le putea lua: investitia in Facebook.

In 2006, Microsoft a cumparat actiuni in valoare de 240 de milioane de dolari la Facebook, conferind retelei de socializare o valoare de 15 miliarde de dolari la vremea respectiva. Atunci lumea a ras de el, dar acum, dupa sase ani, el e cel care aduna roadele pariului sau, scrie Business Insider.

Luna aceasta, Microsoft va vinde 6,56 milioane de actiuni Facebook ca parte din Oferta Publica Initiala a companiei. Pentru aceste actiuni, Microsoft va primi intre 117 si 230 milioane de dolari. Microsoft va ramane insa cu 26,2 milioane de aciuni la fel de pretioase.

Presupunand ca pretul actiunilor Facebook se va stabiliza la nivelul dorit de companie, portofoliul Microsoft din cadrul Facebook va valora peste 900 milioane de dolari. Adunand si suma obtinuta din vanzarea primului pachet de actiuni, Facebook va aduce in buzunarele Microsoft peste un miliard de dolari.

In mai putin de sase ani, Microsoft si-a multiplicat investitia de peste cinci ori. Mai mult, Microsoft a castigat si ceva influenta asupra celei mai importante companii web din ultimii ani.

Listarea Facebook, cel mai mare IPO de la Google incoace

Facebook vrea sa stranga 10,6 miliarde de dolari din listarea sa. Pretul actiunilor companiei va fi intre 28 si 35 de dolari, ceea ce ar aduce valoarea companiei undeva intre 77 si 96 miliarde de dolari.

Aceasta evaluare reflecta cresterea companiei din ultimii opt ani de la lansare si asteptarile cu privire la generarea de venituri din publicitate, comert online, si multe altele.

"N-am mai vazut o listare atat de grandioasa", a declarat Lise Buyer, unul dintre avocatii consultanti pentru listarea Facebook, din cadrul Class V Group, care a lucrat si la listarea Google.

In 2004, Google a reusit sa stranga 1,9 miliarde de dolari cu ocazia ofertei sale publice initiale, care valoriza compania la 23 miliarde de dolari. In ultimii opt ani, cota de piata Google a crescut la 200 de miliarde de dolari.

Actiunile Facebook vor putea fi tranzactionate din 18 mai, dupa ce incepand cu luni, 7 mai, incepe campania de informare a companiei.

In cadrul acestei campanii, managementul companiei prezinta strategia potentialilor investitori. Prezentarile dureaza intre una si doua saptamani. Daca acestea evolueaza bine, actiunile pot intra la tranzactionare cu cateva zile mai devreme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#listare facebook, #profit Microsoft listare Facebook, #actiuni Facebook Microsoft , #Investitii