Microsoft a pierdut 18 miliarde de dolari din valoarea de piata dupa anuntul preluarii Nokia

Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 10:10
1671 citiri
Microsoft a pierdut 18 miliarde de dolari din valoarea de piata dupa anuntul preluarii Nokia

Valoarea de piata a Microsoft a scazut cu 18 miliarde de dolari in ultimele doua zile, dupa ce compania a anuntat ca va prelua divizia de telefoane mobile a Nokia pentru 7,2 miliarde de dolari, descurajand investitorii care sperau la revigorarea afacerilor odata cu schimbarea CEO-ului.

Actiunile Microsoft au coborat cu 6,6% dupa ce compania a anuntat, marti seara, preluarea Nokia, compania incheind sedinta bursiera de joi cu o capitalizare de piata de 260 miliarde de dolari.

Compania a pierdut astfel in intregime cresterea inregistrata anterior, pe 23 august, cand a anuntat retragerea directorului general Steve Ballmer in termen de 12 luni, transmite Bloomberg.

Acordul cu Nokia cimenteaza strategia lui Ballmer de extindere agresiva in zona electronicelor de consum si nu lasa loc pentru prea multe schimbari odata ce va fi desemnat un succesor in functia de CEO, considera analistii.

Microsoft incearca sa se impuna intr-o piata dominata de Apple si Google, care oricum ofera o rata mai redusa de profitabilitate fata de afacerea de baza a companiei, software-ul si serviciile destinate companiilor.

Stephen Elop devine candidatul principal la sefia Microsoft

Fostul director general al Nokia, Stephen Elop, va reveni astfel in cadrul Microsoft odata cu fuziunea celor doua companii, si devine principalul candidat la functia lui Ballmer, cu sanse mari sa continue strategia acestuia, criticata de unii investitori, potrivit analistilor Sanford C. Bernstein.

"Nu sunt prea incantat de aceasta intelegere. Perceptia este ca va avea loc o continuitate a vechiului management si a mentalitatii de scoala veche de la Microsoft", comenteaza pentru Bloomberg managerul unui fond care detine actiuni Microsoft.

Actiunile Microsoft au crescut cu 7,3% pe 23 august, dupa ce Ballmer a anuntat ca se va retrage in termen de 12 luni din functia de CEO, pe care o ocupa din anul 2000.

Unii investitori asteptau cu entuziasm un succesor din afara companiei, cu idei noi, capabil sa revigoreze afacerile unei companii care isi pierde treptat cota de piata. Una dintre ideile promovate de investitori era iesirea companiei de pe pietele de consum si focusarea afacerilor in sectorul software-ului si serviciilor pentru companii.

"O parte semnificativa dintre investitori sperau ca Microsoft va trata cu mai putina importanta afacerile de consum si se va concentra pe business-ul mai profitabil, mai predictibil, al serviciilor corporate. Achizitia face ca aceasta posibilitate sa fie foarte putin probabila si il leaga la maini pe urmatorul CEO", considera un analist londonez.

Microsoft considera ca preluarea diviziei de telefoane mobile a Nokia va creste veniturile generate de platforma Windows Phone si va ajuta compania sa se miste mai repede si sa dezvolte produse mai bune pentru piata smartphone.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#valoare piata Microsoft, #preluare Nokia Microsoft, #capitalizare piata Microsoft, #strategie Microsoft, #telefoane mobile Microsoft , #Investitii