Noul obiectiv al gigantilor din IT: computerul cu personalitate

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 14:10
1331 citiri
Noul obiectiv al gigantilor din IT: computerul cu personalitate

Gigantii din industria IT, precum Microsoft, IBM si Intel au un nou tel. Vor sa realizeze un computer care sa invete din tot ceea ce vede si care sa dezvolte o inteligenta asemanatoare cu cea umana.

In laboratoarele IBM, din San Jose, cercetatorii incearca sa "invete" un cip de computer sa faca distinctia dintre imaginele pe care le primeste si sa dezvolte rationamente logice,asemanatoare cu acelea pe care le iau oamenii, in procesul cognitiv, scrie Business Week.

Cipul, numit SyNAPSE, a fost conceput pentru a invata cu ajutorul experientei, pentru a gasi corelatii intre mai multe ipoteze si, nu in ultimul rand, sa isi aminteasca rezultatele si sa traseze concluzii.

Pe masura ce dispozitivele precum SyNAPSE devin din ce in ce mai inteligente si mai performante, specialistii devin optimisti. Atat de optimisti incat se gandesc chiar sa le introduca in obiectele uzuale. Daca acest lucru se va intampla, atunci interactiunea zilnica dintre om si echipamentele mecanice va fi schimbata radical.

Acesta este si targetul pe care isi doresc sa il atinga companiile mari care fac legea in sectorul IT, in frunte cu Microsoft.

IBM, cel de-al treilea "cheltuitor" pe dezvoltare si pe cercetare, din SUA, a investit mai mult de 6,28 miliarde de dolari, in ultimele 12 luni, conform datelor Bloomberg, tocmai pentru a dezvolta mult mai rapid noua tehnologie.

Mai mult decat IBM a investit Intel, care a acordat dezvoltarii de noi tehnologii un buget de 7,1 miliarde de dolari. Pe primul loc ramane Microsoft, care a alocat 9,18 miliarde de dolari in investitia unui cip cel putin la fel de performant ca SyNAPSE.

"Computerele au fost initial concepute pentru a rezolva probleme de calcul matematic si acum, uitati-va unde am ajuns!" Exclama, retoric, Steve Esser, unul dintre cei trei specialisti insarcinati cu procesul de invatare al SyNAPSE.

Microsoft incearca, simultan, sa descopere o modalitate prin care utilizatorii sa interactioneze cu computerele in spatii 3D. Luna trecuta, compania a anuntat un proiect care aminteste foarte mult de holopuntile prezente in cunoscutul serial de televiziune Star Trek. De exemplu, utilizatorul poate face jonglerii cu mingi virtuale sau poate face diferite aplicatii pe un smartphone virtual.

Pe de alta parte, Intel a inteles ca trebuie sa isi schimbe abordarea, in conditiile in care cipurile sunt incorporate in dispozitive diferite si nu doar calculatoare personale.

"Rapiditatea si pretul mic nu mai sunt criterii suficiente. Trebuie sa intelegem exact ce sa facem cu dispozitivul", spune unul dintre cercetatorii Intel.

"Sa fii om, in anul 2020, va insemna sa participi la evolutia tehnologica. Va fi ca si cum datele au o viata a lor", adauga acesta. "Introducerea computerelor in toate obiectele uzuale va genera cantitati colosale de informatii si de algoritmi, care vor arata, printre altele, felul in care masinile comunica intre ele", precizeaza cercetatorul Intel.

IBM se concentreaza pe invatarea cipului SyNAPSE felul in care oamenii memoreaza. Altfel spus, programatorii IBM vor sa introduca o memorie in chip, intr-un fel similar cu modelul anterior, Watson.

"In cazul Watson, cineva trebuia sa tasteze intrebarile, pentru ca nu era capabil sa asculte si sa inteleaga din cuvintele exprimate verbal, spre deosebire de noul chip SyNAPSE, care va putea face si acest lucru", concluzioneaza specialisti din cadrul IBM.

#synapse, #investitie companii dezvoltare, #investitie microsoft, #investitie intel, #investitie ibm , #Cifra de afaceri