Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Revolta salariatilor romani din multinationale

Revolta salariatilor romani din multinationale

Sindicatele de la Dacia au anuntat o greva pentru duminica. Ele are putea fi urmate de cele de la Michelin, care denunta conditiile de munca inumane.

"Noi incercam sa impunem respectarea legislatiei romane asupra muncii in uzina noastra: pana acum, nu am reusit." Romsteel Cord SA, filiala suta la suta Michelin instalata din 2004 la Zalau in Transilvania. Trei sute de angajati. Doua sute sunt membri de sindicat. Si o exasperare care creste pe zi ce trece. Satui de promisiunile nerespectate ale directiei si de consecintele zilnice ale acestei confruntari tot mai incordate, reprezentantii locali al sindicatului Metarom au convocat presa la inceputul lunii februarie pentru a-si expune problemele si a denunta conditiile de munca "grele, obositoare, inumane". "S-ar spune ca programul nostru de munca a fost conceput in mod special pentru Romania, pentru a exploata la maxim forta de munca", se indigneaza in comunicat muncitorii uzinei de productie de corzi de otel.

Orare grele, zilele de repaus obligatorii nerespectate, orele suplimentare remunerate in mod ilegal: lista nemultumirilor lor este lunga. "Angajatii lucreaza sapte zile pe saptamana, in flux continuu", detaliaza comunicatul care precizeaza ca "patronii incearca sa camufleze orele suplimentare oferind compensatii sub forma de prime". Astfel, unii angajati au de facut doua ture consecutive, fara repaus. Totul cu norme de productie atat de ridicate incat "muncitorii, extenuati, nu reusesc sa le indeplineasca, iar salariile lor sunt diminuate din acest motiv". La care se adauga zile de concediu neefectuate, a caror medie se ridica, pentru 2006, la zece zile de salariat, angajarea sistematica cu contract pe termen determinat, pe care legea o prevede ca o exceptie. Si perioade de proba care pot atinge pana la optsprezece luni, potrivit afirmatiei sindicatului Metarom, care denunta santajul exercitat asupra muncitorilor: daca nu sunt respectate "regulile impuse de patron - ore suplimentare, norme de productie inalte, neaderarea la sindicat" -contractul nu este innoit.

Tot atatea nemultumiri pe care conducerea grupului Michelin se abtine "pentru moment" sa le comenteze, de "teama de a nu dauna negocierilor in curs cu sindicatele pentru innoirea contractului colectiv". Oricum, pentru angajatii grupului Michelin in Romania, dezamagirea este mare. A trecut vremea in care "sa fii angajat de o filiala a unei multinationale serioase era o realizare" in Romania, iar "sindicatele ieseau in strada pentru a cere privatizarea uzinei lor si cumpararea ei de catre 'investitori adevarati' ", noteaza astfel editorialistul de la Gandul, un cotidian roman.

De acum, ideea unei greve isi face loc la salariatii de la Michelin care vor urma poate exemplul confratilor lor de la Dacia, filiala Renault de la Pitesti: sindicatele au indemnat la greva generala incepand de duminica 25 februarie, daca nu obtin recalcularea salariilor lor care nu au urmat cursul inflatiei. "Vom vedea ce vor face salariatii, continua editorialul; isi vor exprima mania in mod individual si vor pleca unul dupa celalalt pentru salarii mai bune in tara sau in alta parte; sau se vor exprima in mod colectiv, vor trece de la amenintare la incetarea lucrului. Si vor vedea ce inseamna sa faci greva in fata unui patron de otel."

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1036 ori