Cum a rasarit "Steaua Michelin"?

Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 00:00
3677 citiri
Cum a rasarit "Steaua Michelin"?
Ghid Michelin

Este steaua spre care tinde orice restaurant sau bucatar care se respecta. In lumea buna, cand vine vorba despre arta culinara, diferenta este facuta de numarul de astfel de stele pe care le poti arbora la intrarea in local sau in CV-ul de chef. Insa v-ati intrebat vreodata care este istoria acestei celebre distinctii?

Stelele Michelin sunt o creatie a ghidului cu acelasi nume, publicat pentru prima data in Franta de catre Andre Michelin. In mod ciudat, acesta nu avea nicio legatura cu arta culinara, Michelin fiind nimeni altul decat unul dintre proprietarii celebrului producator de cauciucuri.

In 1900, primul Ghid Michelin a listat locurile in care conducatorii auto pot manca sau se pot caza, scopul fiind cresterea calitatii experientei automobilistilor care vizitau Franta.

Pana in 1920, partea referitoare la mancare devenise atat de populara, incat Michelin a infiintat o echipa de inspectori care vizitau in secret restaurante si le dadeau note pe baza a trei categorii de factori, cunoscute acum ca Stelele Michelin pentru restaurantele din afara Parisului.

Acest nou sistem de clasificare pe trei categorii a fost extins in scurt timp in Paris. Pana in 1933, un numar de 23 de restaurante din Franta se puteau lauda cu detinerea a trei stele.

Mai departe, sistemul a fost extins pentru a acoperi si alte state europene. Cu toate ca a suferit o intrerupere, editia din 1951 a relansat sistemul de rating. De data aceasta, exigentele crescusera, iar numarul restaurantelor de trei stele era mai mic.

Astazi, stelele Michelin sunt acordate unui numar foarte redus de restaurante a caror calitate este exceptionala. Spre exemplu, in Marea Britanie si Irlanda, doar trei localuri detin numarul maxim de stele.

De asemenea, numarul de stele al restaurantului este legat de bucatarii sefi ai localurilor respective, care sunt cunoscuti ca "Chef cu Stele Michelin".

Ce inseamna Stelele Michelin?

Exista trei niveluri de rating, de la una la trei stele.

3 stele inseamna "Bucatarie exceptionala, destinatie turistica".

2 stele inseamna "Bucatarie excelenta, merita o oprire".

1 stea inseamna "Un restaurant foarte bun in categoria sa".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#stele Michelin istorie, #stele Michelin restaurante , #Produse