Udriste: Negocierea contractelor de munca de la Metrorex va urma dupa aprobarea bugetului pe 2010

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 12:13
2916 citiri
Udriste: Negocierea contractelor de munca de la Metrorex va urma dupa aprobarea bugetului pe 2010

Negocierea contractelor colective de munca de la Metrorex va urma numai dupa aprobarea de catre Executiv a bugetului de venituri si cheltuieli pe 2010, a declarat marti pentru Agentia NewsIn directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste, informeaza NewsIn.

"Este o situatie speciala. Conform Ordonantei de Guvern 99/2009 s-a stabilit ca zece companii din Romania sunt monitorizate, iar bugetul pentru acestea se aproba direct de Guvern. Aceasta ordonanta imi interzice, chiar daca sunt directorul general al companie, sa negociez un contract colectiv de munca. Guvernul trebuie sa aprobe bugetul de venituri si cheltuieli al celor zece companii, iar la Metrorex este o situatie nefericita deoarece expira la 1 noiembrie contractul colectiv de munca, iar cele doua bugete pe 2009 si 2010 inca nu au fost stabilite. Negocierea contractului colectiv de munca trebuie sa urmeze imediat aprobarii bugetului pe anul 2010", a precizat directorul general al Metrorex.

Cu privire la mitingul de protest al salariatilor metroului, programat joi, si posibila greva generala, Udriste a precizat ca "este dreptul angajatilor sa ceara, sa negocieze si sa protesteze pentru o marire de salariu".

Uniunea Sindicatelor Libere Metrou (USLM) a reprogramat mitingul de protest al salariatilor Metrorex stabilit initial miercuri 28 octombrie, pentru joi 29 octombrie, deoarece nu a primit aprobarea din partea Primariei Capitalei, a anuntat luni organizatia sindicala.

USLM va organiza un miting de protest in fata Ministerului Transporturilor, urmat de mars spre Ministerul Finantelor, in ziua de joi, 29 octombrie, intre orele 11:00 - 13:00.

Actiunea se va desfasura ca urmare a expirarii Contractului Colectiv de Munca la nivel Metrorex la data de 1 noiembrie si a neaprobarii bugetului de venituri si cheltuieli pentru Metrorex pe 2009, a anuntat organizatia.

Presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Radoi, declara, duminica, pentru NewsIn, ca la miting vor participa circa 2.000 de salariati, jumatate din angajatii metroului, pentru ca restul sa asigure transportul calatorilo.

Acesta a precizat ca dupa acest miting, daca problemele nu vor fi rezolvate, va urma greva de avertisment si greva generala, asa cum s-a stabilit in 13 octombrie.

La acea data sindicalistii anuntau ca 4.320 de salariati ai Metrorex vor intra in greva generala intre 1-10 noiembrie daca nu se va negocia un nou contract de munca in care sa fie stipulata o majorare salariala de pana la 26%.

Ultima majorarea salariala a angajatilor Metrorex a fost de 23%, in noiembrie 2008.

Radoi a precizat ca salariul mediu al unui angajat de la Metrorex se incadreaza in medie la 1.500-1.600 lei.

Potrivit USLM, in 2009 numarul calatorilor s-a dublat, de la 300.000 pe zi in 2008, la 650.000 pe zi. De asemenea, s-a redus frecventa de circulatie a trenurilor de la cinci la trei minute si s-au dat patru statii in exploatare, fara angajarea altor salariati.

Radoi a mai mentionat ca subventia de la bugetul de stat s-a micsorat cu trei milioane de lei in acest an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#metrorex, # buget, # majorare salariala, # contracte munca , #stiri Metrorex