Salariile angajatilor Metrorex si CFR ar putea fi inghetate in 2010

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 09:38
2111 citiri
Salariile angajatilor Metrorex si CFR ar putea fi inghetate in 2010

Bugetele de salarii ale companiilor cu capital de stat care au inregistrat pierderi in acest an vor fi inghetate in 2010, potrivit proiectului legii bugetului de stat pe anul viitor obtinut de NewsIn, printre intreprinderile vizate fiind Metrorex si CFR Calatori,care au primit subventii in acest an, transmite NewsIn.

In schimb, cheltuielile cu personalul ale companiilor de stat care au inregistrat profit in 2009 vor putea fi majorate in 2010, dar cresterea acestora nu va putea depasi rata inflatiei din acest an. Printre cei care ar putea beneficia astfel de majorari salariale anul viitor se numara angajatii Postei Romane.

"Pentru anul 2010, la operatorii economici cu capital sau patrimoniu majoritar/integral de stat sau local si filialele acestora, care in anul 2009 au inregistrat profit, nivelul cheltuielilor cu personalul nu va depasi nivelul anului precedent actualizat cu indicele de inflatie, cu respectarea conditiilor reglementate prin prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.79/2008 privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici, iar la cei care au inregistrat pierderi cheltuielile cu personalul nu vor depasi nivelul anului precedent", se arata in proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2010, obtinut de NewsIn.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, a declarat, luni, pentru NewsIn ca din cele 10 companii de stat monitorizate de Fondul Monetar International (FMI), cel putin patru societati, respectiv Metrorex, CFR Calatori, CFR Marfa si CFR Infrastructura au inregistrat pierderi in acest an.

Autoritatile romane s-au angajat in fata FMI, in ultima scrisoare de intentie ce o modifica si o inlocuieste pe cea din primavara, sa monitorizeze zece mari companii publice cu probleme si sa fixeze plafoane la cheltuielile salariale ale firmelor ce primesc subventii.

Astfel, companiile care sunt monitorizate in prima faza sunt CN Cai Ferate CFR, SN Transport CFR Calatori, CN a Huilei, Termoelectrica, CN de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

Tichetele de masa, tichetele cadou si cele de vacanta nu se vor mai acorda in 2010

Totodata, Guvernul va interzice institutiilor publice centrale si locale sa aloce bugete pentru acordarea de tichete de masa, tichele cadou si tichete de vacanta personalului din cadrul acestora.

"In bugetele pe anul 2010 ale institutiilor publice centrale si locale, asa cum sunt definite prin Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile ulterioare, si prin Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, nu se prevad sume pentru acordarea de tichete cadou si tichete de vacanta personalului din cadrul acestora.

Institutiile publice centrale si locale, asa cum sunt definite prin Legea nr.500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si prin Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, nu acorda tichete de masa personalului din cadrul acestora", prevede proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2010.

Executivul propune, de semenea, ca anul viitor sa nu mai fie compensate in bani tichetele de calatorie pe calea ferata ale pensionarilor.

"Compensarea in bani pentru tichetele de calatorie pe calea ferata neutilizate, prevazuta la art.4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.71/2004 privind acordarea unor facilitati familiilor de pensionari, aprobata prin Legea nr. 565/2004, cu modificarile ulterioare, nu se acorda", se mai arata in proiectul de buget pe anul viitor obtinut de NewsIn.

#salariile, #angajati, #metrorex, #cfr , #stiri Metrorex