Radoi (USLM): Guvernul mimeaza dialogul cu noi, vom continua protestele

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 14:43
1603 citiri
Radoi (USLM): Guvernul mimeaza dialogul cu noi, vom continua protestele

Protestul angajatilor de la metrou va continua si miercuri, in intervalul orar 14.00-16.00, dupa ce marti nu au reusit sa discute cu nimeni la Guvern despre incheierea unui nou contract colectiv de munca si aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe 2009, a declarat marti Ion Radoi, citat de NewsIn.

"Guvernul mimeaza dialogul cu sindicalistii de la Metrorex. La o jumatate de ora dupa ce am intrat in cladire (sediul Guvernului - n.r.) a venit si secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, care a participat si luni la conciliere, insa nu am discutat si nu am rezolvat nimic. Am depus o adresa, a treia din aceasta luna, in care informam ca la 1 noiembrie a expirat contractul colectiv de munca. Vom continua pichetarea miercuri intre orele 14.00-16.00, mutand ora programata deoarece miercuri are loc sedinta de Guvern care incepe la ora 15.00.

Poate asa, guvernantii ne vor baga in seama", a precizat presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Radoi. Aproximativ 200 de angajati au protestat, marti, in fata sediului Guvernului, nemultumiti ca la 1 noiembrie contractul colectiv de munca a expirat si ca bugetul de venituri si cheltuieli pe 2009 nu a fost inca aprobat, amenintand cu greva generala pe 17 noiembrie. Presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Radoi, a declarat pentru NewsIn ca va solicita o majorare de salariu cu aproximativ 20% in cadrul noului contract colectiv de munca.

Ultima majorarea salariala a angajatilor Metrorex a fost de 23%, in noiembrie 2008. Radoi a precizat ca salariul mediu al unui angajat de la Metrorex se incadreaza in medie la 1.500-1.600 lei. "Greva generala va avea loc marti, pe 17 noiembrie, si se vor bloca toate trenurile de metrou pana la ora 16.00", a precizat presedintele USLM.

De asemenea, salariatii Metrorex vor declansa joi, 12 noiembrie, greva de avertisment intre orele 4.00-6.00, iar traficul va fi perturbat in acest interval orar. Potrivit USLM, in 2009 numarul calatorilor s-a dublat, de la 300.000 pe zi in 2008, la 650.000 pe zi anul acesta. De asemenea, s-a redus frecventa de circulatie a trenurilor de la cinci la trei minute si s-au dat patru statii in exploatare, fara angajarea altor salariati. 

#contract, # salariati, # Metrorex, # buget , #stiri Metrorex