Berceanu da in judecata liderii de sindicat Metrorex

Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 09:53
1123 citiri
Berceanu da in judecata liderii de sindicat Metrorex

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a anuntat ca va da in judecata liderii de sindicat care au organizat greva ilegala, pentru recuperarea pierderilor suferite de administratia Metrorex, dar si de calatori.

Ministrul Radu Berceanu a spus miercuri ca va discuta cu administratia Metrorex, care a avut pierderi in aceste zile estimate intre 400.000 si 500.000 lei si ca, impreuna, vor incerca sa solutioneze "si pierderile celor care nu au fost transportati in aceasta perioada, inclusiv a celor care aveau abonamente la metrou".

"Conducatorii sindicatelor ar fi trebuit sa inteleaga ca respectarea legii nu poate fi nici negociata, nici discutata in cadrul contractului colectiv de munca.

Avem o lege pe care trebuie s-o respectam.

Legea 168/1999, privind solutionarea conflictelor colective de munca prevede, la articolul 61 alineatul 2:

In cazul in care se dispune incetarea grevei ca fiind ilegala, instantele, la cererea celor interesati, pot obliga persoanele vinovate de declansarea grevei ilegale, la plata unor despagubiri", a precizat Berceanu.

"Ne vom adresa instantelor pentru ca aceste pierderi sa fie recuperate prin decizii ale instantelor.

Ar fi fost mai simplu, din toate punctele de vedere, daca sindicatele intelegeau ca legea prevede ca putem discuta despre contractul colectiv de munca numai dupa existenta bugetului", a mai spus Berceanu.

Potrivit acestuia, calatorii care vor dori sa se alature demersului in instanta, vor putea face acest lucru, iar justitia va conexa cauzele.

Berceanu a precizat ca raspunderea este a celor care au organizat greva - a liderilor de sindicate - care vor raspunde personal.

In privinta modului in care acestia vor plati, ministrul a spus ca va decide instana si ca este posibil ca in organizarea sindicatelor sa existe prevederi potrivit carora, daca liderii acestora sunt trasi la raspundere, sa plateasca sindicatul.

#berceanu, #greva, #metrou, #pierderi , #stiri Metrorex